O Δήμος μας

 

   

 

Δείτε εδώ το βίντεο που δημιούργησαν για το ΛΟΥΤΡΑΚΙ

το Εργαστήριο Πληροφορικής και οι

μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης

του Σχολικού Έτους 2011-2012

στα πλαίσια της δράσης του υπουργείου Παιδείας

«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»

 

(Η αναπαραγωγή του βίντεο ξεκινά αυτόματα μέσω YouTube,

γι΄ αυτό κλείστε κατά προτίμηση τη μουσική υποβάθρου της ιστοσελίδας από τα

μενού στα αριστερά της σελίδας - κουμπί παύσης κάτω από την επιλογή Σύνδεσμοι.)

(Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο με Ελληνικούς τίτλους στο YouTube )

Πατήστε στις εικόνες που ακολουθούν για μετάβαση στις σελίδες προβολής του βίντεο

στην υπηρεσία video on demand του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (σε χαμηλότερη ανάλυση)

                  

 

(Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το πως δημιουργήθηκε το βίντεο)

 

 

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων

αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα - οικισμούς:

 

Λουτράκι – Περαχώρα

Αποτελείται από τους εξής οικισμούς - τοπικά διαμερίσματα: Λουτράκι, Αλκυόνα, Αλκυονίδες, Ασπρόκαμπος, Γέφυρα Ισθμού, Ειρήνη, Καλλιθέα, Λίμνη Βουλιαγμένης, Μονή Αγίου Ιωάννου, Μονή Οσίου Παταπίου, Περαχώρα, Σκάλωμα.

 

 

    Το Λουτράκι, έδρα του δήμου,  είναι μια διεθνούς φήμης λουτρόπολη αναγνωρισμένη από το 1925 και αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό θέρετρο. Είναι φημισμένο για τα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά νερά, καθώς και το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον.

 

   Οι δυσεύρετοι κλιματολογικοί παράγοντες που επικρατούν στην περιοχή, καθιστούν τον τόπο ιδεώδη για χειμερινό και θερινό τουρισμό γνωστό για τα ιαματικά λουτρά, τα μεταλλικά νερά, το υπερσύγχρονο ιαματικό Spa και την τριών χιλιομέτρων παραλία του.

     

      Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, είναι η έδρα του δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, ενώ πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη.


   Απέχει 84χλμ από την Αθήνα και 4χλμ από την Κόρινθο και έχει περίπου 12.000 κατοίκους.

 

 

      Το Τ.Δ. της Περαχώρας βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ βόρεια του Λουτρακίου. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας, η οποία είχε  κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα μεσοελλαδικά και υστεροελλαδικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Η ακμή της περιοχής εντοπίζεται μεταξύ των ετών 750-725 π.Χ. όταν αυτή πέρασε από την κυριαρχία των Μεγαρέων στην Αρχαία Κόρινθο.

 

   Η σημαντικότερη εγκατάσταση σημειώθηκε βορειοδυτικά της Περαχώρας, στη λίμνη της Βουλιαγμένης που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις. Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως το περίφημο Ηραίον, με τον αρχαίο οικισμό του και τα δύο ιερά της Ήρας Ακραίας και της Ήρας Λιμενίας, που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός της είναι περίπου 1.300 κάτοικοι.

 

 

 

Πίσια

    Περιλαμβάνει τους οικισμούς: : Πίσια, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη και Σχίνο. Έχει περίπου 700 κατοίκους και απέχει από την Αθήνα 95 χλμ.

    Το χωριό Πίσια βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ από την Περαχώρα και 17χλμ βόρεια του Λουτρακίου, στα Γεράνεια όρη, σε υψόμετρο 650 μέτρων.

 

 

   Μια βαθιά ρεματιά με πολλά πλατάνια και νερά, δίνει στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού μάλλον προέρχονταν από τα παράλια της Περαίας Χώρας (Περαχώρας), και πήγαν εκεί την περίοδο της φραγκοκρατίας για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

Άγιοι Θεόδωροι

     Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Αττική, χτισμένη ανάμεσα στα Γεράνεια όρη και κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού κόλπου, στη θέση του αρχαίου Κρομμυώνα.

   Η περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν κυρίως αγροτική ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δυτικά του οικισμού.

 

   Η περιοχή προσφέρεται για ειδυλλιακές πολυήμερες διακοπές αλλά και εξορμήσεις Σαββατοκύριακου, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Μια πλειάδα ξενοδοχείων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών.

    Η οικονομία της κωμόπολης στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό αλλά και στην ύπαρξη βιομηχανικών επιχειρήσεων στα όριά του οικισμού. Η μεγαλύτερη βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil, που βρίσκονται δυτικότερα του οικισμού. Απέχει 65 χλμ. από την Αθήνα και ο πληθυσμός της φτάνει τους 6.000 κατοίκους.

 

 

Ισθμία

   Περιλαμβάνει τους οικισμούς:  Ισθμία, Άγιο Χαράλαμπο, Κάβο, Κυρά Βρύση, Παλαιό Καλαμάκι και Παράδεισο. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του όρμου Καλαμακίου, κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της διώρυγας του Λουτρακίου. Έχει, περίπου, 1.200 κατοίκους.

 

   

 

 

Σχεδίαση - Κατασκευή: Κ.Μυλωνόπουλος (ΠΕ-19)

© 2012-2013