Διενέργεια Εικαστικού Σεμιναρίου

(πατήστε για μετάβαση)

Α΄ φάση - 05 Φεβρουαρίου 2013: Θεωρητικό Μέρος - Γ΄ Τάξη

Α΄ φάση - 07 Φεβρουαρίου 2013: Θεωρητικό Μέρος - Δ΄ Τάξη

Α΄ φάση: Θεωρητικό Μέρος - Παρουσιάσεις

Β΄ φάση - 13 Φεβρουαρίου 2013: Βιωματικές Δράσεις - Γ΄ Τάξη

Β΄ φάση - 14 Φεβρουαρίου 2013: Βιωματικές Δράσεις - Δ΄ Τάξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α΄ φάση - 05 Φεβρουαρίου 2013: Θεωρητικό Μέρος - Γ΄ Τάξη

 

       Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 η Α΄ Φάση του σεμιναρίου εικαστικών για τους εκπαιδευτικούς της Γ΄ Τάξης, σχολικής περιόδου 2012-13, των σχολείων 2ης Περιφέρειας Π.Ε.Ν.Κορινθίας υπό την αιγίδα της Σχολικής Συμβούλου Δρ.Αγγελικής Ταγκάλου και βασικό εισηγητή τον Υποδιευθυντή του σχολείου μας κ.Νικόλαο Γεωργίου.

    Αρχικά το λόγο πήρε η Σχολική Σύμβουλος Δρ.Αγγελική Ταγκάλου η οποία σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς υλοποίησε έναν τύπο μικρο-έρευνας με εικαστικό περιεχόμενο.

   Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο βασικός εισηγητής κ.Νικόλαος Γεωργίου ο οποίος με ιδιαίτερα ελκυστικό και γλαφυρό τρόπο προσέλκυσε το αμέριστο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων εστιάζοντας στην Α΄ Φάση στο θεωρητικό κομμάτι, όσον αφορά την εικαστική δημιουργία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ σύντομα θα επακολουθήσει και η Β΄ Φάση με το Πρακτικό σκέλος του σεμιναρίου και τις βιωματικές δράσεις.


 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α΄ φάση - 07 Φεβρουαρίου 2013: Θεωρητικό Μέρος - Δ΄ Τάξη

 

   Την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 συνεχίστηκε στο σχολείο μας η Α΄ Φάση της ενδοσχολικής επιμόρφωσης με θέμα: «Εικαστική Έκφραση και Δημιουργία για το Δημοτικό Σχολείο», που απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς της Τετάρτης τάξης των σχολείων της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας. Εισηγητές η Σχολική Σύμβουλος Δρ.Αγγελική Ταγκάλου και ο δάσκαλος της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου Νικόλαος Γεωργίου.

    Αρχικά, η Σχολική Σύμβουλος στην εισήγησή της, αναφέρθηκε στη σπουδαία σημασία του μαθήματος των Εικαστικών και υπογράμμισε την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης στη μαθησιακή διαδικασία και τη διασύνδεσή της με όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
   Στη συνέχεια, ο κεντρικός εισηγητής κ.
Γεωργίου Νικόλαος στο πρώτο μέρος της εισήγησής του, πρότεινε τρόπους για την οργάνωση και λειτουργία Εικαστικού Εργαστηρίου στην τάξη, αναφέρθηκε σε ποικιλία εικαστικών τεχνοτροπιών καθώς και στα υλικά, με τα οποία οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου δύνανται να εκφραστούν καλλιτεχνικά, φιλοτεχνώντας τα προσωπικά τους έργα τέχνης. Στο δεύτερο μέρος, έδωσε προτάσεις για τη διδακτική προσέγγιση και την εικαστική αξιοποίηση συγκεκριμένων ενοτήτων του σχολικού βιβλίου της Ιστορίας της Τετάρτης τάξης, που αναφέρονται στην Ιστορία της Τέχνης (τα γεωμετρικά, ανατολίζοντα, ερυθρόμορφα, μελανόμορφα αγγεία - οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας).

    Ξεχωριστή και ευχάριστη έκπληξη για τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς - που πραγματικά εντυπωσίασε και ενθουσίασε όλους - ήταν οι προτάσεις του κ.Γεωργίου για την κατασκευή πήλινων αρχαίων παιχνιδιών (αλογάκι – πλαγγόνες), με την οποία έκλεισε την εισήγησή του, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το θεωρητικό σκέλος του σεμιναρίου.

   Την επόμενη εβδομάδα Τρίτη και Τετάρτη 12, 13 /02/ 2013, θα επακολουθήσει η Β΄ φάση της επιμόρφωσης με τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας υπό την καθοδήγηση του κ.Γεωργίου, στα οποία οι εκπαιδευτικοί της Τρίτης και Τετάρτης τάξης της εκπαιδευτικής μας περιφέρειας, θα επιχειρήσουν εργαστηριακά και βιωματικά, να εφαρμόσουν όσα επιμορφώθηκαν στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου των Εικαστικών, φιλοτεχνώντας έργα σε ποικίλα υλικά και με διαφορετικές τεχνοτροπίες.
 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α΄ φάση: Θεωρητικό Μέρος - Παρουσιάσεις

 

 

    Στη συνέχεια, ακολουθούν οι παρουσιάσεις που επιμελήθηκε ο βασικός εισηγητής κ.Νικόλαος Γεωργίου με θέμα «Οδηγός Εικαστικής Έκφρασης και Δημιουργίας για το Δημοτικό Σχολείο», συνοδευόμενες από ένα βίντεο για το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

 

Γ΄ τάξη

Δ΄ τάξη

 

Η θεωρητική εισαγωγή εμπεριέχεται μόνο στην παρουσίαση της Γ΄τάξης, στις σελίδες 3-63.

Πατώντας στις παραπάνω εικόνες, η κάθε παρουσίαση θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα μας

σε μορφή flash animation σ΄ ένα νέο παράθυρο, ενώ θα πρέπει να αναμένετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα

μέχρι να μεταφορτωθεί το αρχείο από το Google Drive.

Οι διαφάνειες εναλλάσσονται με απλό κλικ μέσα στο πλαίσιο της παρουσίασης ή από τα κουμπιά ελέγχου.

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β΄φάση - 13 Φεβρουαρίου 2013: Βιωματικές Δράσεις - Γ΄ Τάξη

 

 

    Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 ξεκίνησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου η Β΄ Φάση της ενδοσχολικής επιμόρφωσης με θέμα: «Εικαστική Έκφραση και Δημιουργία στο Δημοτικό Σχολείο», για τους εκπαιδευτικούς Γ΄ τάξης της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας, υπό την επιστημονική – παιδαγωγική καθοδήγηση και εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Δρ.Αγγελικής Ταγκάλου και εισηγητή – εμψυχωτή τον Υποδιευθυντή του Σχολείου μας και δάσκαλο της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης κ.Γεωργίου Νικόλαο.

 

   Μετά τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την Α΄ φάση του σεμιναρίου, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν εργαστηριακά σε βιωματικές δράσεις, να εκφραστούν καλλιτεχνικά με τρόπο ελεύθερο και αβίαστο πάνω σε διάφορα υλικά, δοκιμάζοντας ποικίλες τεχνοτροπίες στο Εικαστικό Εργαστήρι, που οργανώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες της επιμόρφωσης από τον κ.Γεωργίου στη φιλόξενη αίθουσα του Στ΄2 τμήματος.

 

 

     Η προμήθεια των απαιτούμενων υλικών (φορείς ζωγραφικής, χρώματα, πηλός, γαλακτώματα ζωγραφικής, κόλλες και λοιπά υλικά) διατέθηκαν από το προσωπικό εργαστήρι του κ.Γεωργίου, προσφορά προς τους συναδέλφους του, ενώ η αγορά των πινέλων, που χρησιμοποιήθηκαν για τις δημιουργίες των εκπαιδευτικών, που είχε αρκετά υψηλό κόστος, καλύφθηκε από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, με πρωτοβουλία και μέριμνα του Διευθυντή του Σχολείου μας κ.Πολυχρονόπουλου Μιχαήλ, καθώς επίσης και με την ευγενική προσφορά χρηματικού ποσού από τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ν. Κορινθίας κ.Τσοχαντάρη Φώτιου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη υποστήριξή τους.

 

 

   Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί της Τρίτης (Γ΄) τάξης με πολύ χαρούμενη διάθεση, κέφι, ενθουσιασμό και αισιοδοξία, ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά – πέρα από κάθε προσδοκία του εμψυχωτή, επέδειξαν αξιοθαύμαστο ζήλο και φιλοτέχνησαν πάνω σε κεραμίδια με την τεχνική της αυγοτέμπερας, πολύ όμορφα έργα σε θέματα παρμένα από αγγεία και τοιχογραφίες της Κυκλαδικής και Μινωικής Τέχνης, δημιούργησαν έργα μικρογλυπτικής σε πηλό (κυκλαδικά ειδώλια, τηγανόσχημα αγγεία, έργα σε χαρτόνια κανσόν με τέμπερες (αμυγδαλιά), καθώς και ένα ομαδικό έργο με ψηφίδες, με θέμα την ελιά πάνω σε πέτρα.

 

 

    Ιδιαίτερη έκπληξη και ευχάριστη νότα στη σημερινή μας συνάντηση, μάς επιφύλαξε η Σχ. Σύμβουλος Δρ.Αγγελική Ταγκάλου που κάθισε ανάμεσα στους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς και φιλοτέχνησε τα προσωπικά της έργα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και ταλέντο.

 

 

      Για το επίκαιρο θέμα της αμυγδαλιάς, που μπορεί να φιλοτεχνηθεί σε μαύρο κανσόν χαρτόνι ή εναλλακτικά σε καμβά σε μαύρο φόντο, χρησιμοποιήσαμε για το κλωνάρι απόχρωση καφέ μπρονζέ (Colori metallizzati) και άσπρο ακρυλικό χρώμα ή τέμπερα για τα άνθη της αμυγδαλιάς, τα οποία φωτίσαμε με ροζ τέμπερα (Colori perlati). To κλωνάρι ζωγραφίστηκε με το πινέλο σε ελεύθερο σχέδιο και τα άνθη με το δάχτυλο.

 

 

 

       Με όλες αυτές τις φωτογραφίες που παρουσιάσαμε εδώ, είχατε κι εσείς την ευκαιρία να δείτε τα έργα που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο αυτού του δίωρου βιωματικού εργαστηρίου. Ευχόμαστε στους συναδέλφους μας, να΄ ναι πάντα άξιοι, δημιουργικοί και αισιόδοξοι, προσφέροντας στους μαθητές/τριές τους ποιοτικά ερεθίσματα, οδηγώντας τους σε υψηλά επίπεδα αισθητικής έκφρασης και δημιουργίας.

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β΄ φάση - 14 Φεβρουαρίου 2013: Βιωματικές Δράσεις - Δ΄ Τάξη

 

 

 

    Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου με τη Β΄ Φάση το ταχύρυθμο, αλλά πολύ δημιουργικό και παραγωγικό ενδοσχολικό σεμινάριο με θέμα: «Εικαστική Έκφραση και Δημιουργία στο Δημοτικό Σχολείο», με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Τετάρτης (Δ΄) τάξης της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας, υπό την επιστημονική – παιδαγωγική καθοδήγηση και εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Δρ.Αγγελικής Ταγκάλου και εισηγητή – εμψυχωτή τον Υποδιευθυντή του Σχολείου μας και δάσκαλο της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης κ.Γεωργίου Νικόλαο.

 

    Οι εκπαιδευτικοί  συμμετείχαν για δύο περίπου ώρες σε βιωματικές δράσεις, «έπιασαν» τα πινέλα και με χρώματα τέμπερας και σκόνες αγιογραφίας εκφράστηκαν καλλιτεχνικά πάνω σε κεραμίδια, ζωγραφίζοντας λεπτομέρειες από γεωμετρικά, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία (ανθέμια, ζώα του ελεύθερου και ανατολίζοντα ζωγραφικού ρυθμού).

 

 

   Επίσης κατασκεύασαν με πηλό το αλογάκι από το αρχαίο παιχνίδι «κάλαμον περιβαίνειν», ολοκλήρωσαν την ομαδική εργασία του ψηφιδωτού με θέμα την ελιά και τέλειωσαν τη δημιουργική εργασία τους με το επίκαιρο θέμα της αμυγδαλιάς πάνω σε χαρτόνι, κλείνοντας έτσι με απόλυτη επιτυχία τις εργασίες του σεμιναρίου, διάρκειας συνολικά οκτώ (8) ωρών.

 

 

      Ευχαριστούμε πολύ όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της ενδοσχολικής επιμόρφωσης:

τη Σχολική Σύμβουλο της 2ης  Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν.Κορινθίας Δρ.
Αγγελική Ταγκάλου, που είχε την αρχική ιδέα της πραγματοποίησης του σεμιναρίου, στην οποία ευχόμαστε να στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια, να μας ενισχύει με τις πρωτοβουλίες της και να καλύπτει με πρωτότυπους και ελκυστικούς τρόπους επιμόρφωσης τα κενά που υπάρχουν σε πολλούς από εμάς στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να πραγματώσει στο τέλος της θητείας της, όλα όσα οραματίζεται για εμάς τους δασκάλους


τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου Δρ.
Μιχαήλ Πολυχρονόπουλο, ο οποίος πάντα υποστηρίζει, ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιες πρωτοπόρες και καινοτόμες δράσεις στο σχολείο μας


τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Τρίτης (Γ΄) και Τετάρτης (Δ΄) τάξης των σχολείων της 2ης  Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν.Κορινθίας, που ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα με προθυμία, παρακολούθησαν τις εργασίες της επιμόρφωσης και στους δύο κύκλους με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και που με θετική ενέργεια , κέφι και καλή διάθεση, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά στο εικαστικό εργαστήρι


τον ακούραστο εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας κ.
Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλο για τις προσεγμένες αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα του σχολείου των εισηγήσεων του σεμιναρίου, των έργων που δημιουργήθηκαν και του λοιπού υλικού, το οποίο καθένας από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς μπορεί να αξιοποιήσει στην εργασία στην τάξη, καθώς και του φωτογραφικού υλικού που θα μας θυμίζει, όλα όσα ζήσαμε μέσα σε κλίμα συναδελφικό και φιλικό κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου


τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κ.κ.
Μίχα Παναγούλα, Τούντα Δήμητρα, Φλήρη Αθανασία, Ζερβού Αικατερίνη, που ως βοηθοί του κ.Γεωργίου συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή των βιωματικών εργαστηρίων.

    Ευχή όλων μας, τέλος, είναι να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες ουσιαστικές με απώτερο σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών μας.
 

Νικόλαος Γεωργίου

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** 6 Μαρτίου 2013: Πανελλήνια Ημέρα ΚΑΤΑ της σχολικής ΒΙΑΣ και του εκφοβισμού***

 

       Την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού  και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δραστηριότητες.

       Ειδικότερα, αμέσως μετά την πρωινή προσευχή, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από την εκπαιδευτικό κ.Σακουλέβα Ειρήνη,  ενώ είχε προηγηθεί σύντομη αναφορά στο φαινόμενο από τον Διευθυντή του σχολείου.

 

       Στη συνέχεια τα παιδιά εκφράστηκαν εικαστικά σε μεγάλα χαρτόνια, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, όσο και με ατομικές δημιουργίες τους και δημιουργία αφισών, στις αίθουσες των τάξεων τους.

(Όλες οι τάξεις - ζωγραφική σε χαρτί μέτρου και ατομικές εργασίες στην αυλή του σχολείου)

    Σε όλα τα τμήματα, επίσης, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση στους μαθητές και τις μαθήτριες του ακόλουθου μηνύματος του Υφυπουργού Παιδείας κ.Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Η πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτή η πολιτική στηρίζεται στη βαθιά πεποίθησή μας ότι καμιά μορφή βίας ή μορφή εκφοβισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρίσκει χώρο υποδοχής στο σχολείο.
Γνωρίζουμε ότι τα εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζουν αναπόφευκτα τη σχολική ζωή και εργαζόμαστε για την αντιμετώπισή τους.

Για την Πρόληψη της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού δημιουργήσαμε ένα κεντρικό Παρατηρητήριο στο ΥΠΑΙΘΠΑ το οποίο καταγράφει και μελετά την εξέλιξη του φαινομένου και δρομολογεί δράσεις πρόληψης και διαμεσολάβησης στα σχολεία.
Με την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με σχολικές δράσεις ευαισθητοποίησης, με την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης και τη διασύνδεση των σχολείων με φορείς διαχείρισης των περιστατικών μπορούμε να λειτουργήσουμε μαζί και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Είναι χρέος δικό μας να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από τη θυματοποίηση και την ανασφάλεια και αυτό το χρέος δεν εξαντλείται σε εκδηλώσεις της μίας μέρας. Συνιστά πλέον συνεχή και σταθερό προσανατολισμό των πολιτικών μας.
Στόχος μας είναι να σπάσει η σιωπή και ο φόβος, να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας και να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε χώρο για να αναπτυχθούν ρατσιστικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας. Αυτού του είδους η βία είναι φασισμός.
Σήμερα, το σπάσιμο της σιωπής, προϋποθέτει τη συμμετοχή και την κοινή δράση όλων μας για ένα σχολείο που διαπαιδαγωγεί μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, για ένα σχολείο που υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της γνώσης, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Σε αυτό το σχολείο πιστεύουμε.

Ο Υφυπουργός

Καθηγητής
Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου

    Με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι ακόλουθες δράσεις: προβολή σχετικής ταινίας (video) και λογισμικού παρουσίασης (power point), συμπλήρωση μαθητικών ερωτηματολογίων, ποιητική έκφραση μαθητών με αυτοσχέδια ποιήματα, ομαδικές, βιωματικές δράσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου – δραματοποίηση, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιού σε ηλεκτρονική μορφή (Α΄Τάξη), μουσική, μαθητική έκφραση και δημοσίευση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, με την παρούσα ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Προβολή Παρουσίασης (power point)

       Η παρουσίαση εμφανίζεται στην ιστοσελίδα μας σαν ένα έγγραφο Google. Αν πατήσετε στην εικόνα θα μεταβείτε σε ένα νέο παράθυρο όπου θα εμφανιστεί η παρουσίαση. Επειδή οι διαφάνειες μεταφορτώνονται αυτόματα, θα πρέπει να αναμείνετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να μπορείτε να πλοηγηθείτε απευθείας σε αυτές με τα βέλη που υπάρχουν κάτω αριστερά.

       Επιπλέον πατώντας στο σύμβολο με το γρανάζι μπορείτε να επιλέξετε την εκτύπωση ή την αποθήκευση της παρουσίασης στον υπολογιστή σας, επιλέγοντας εσείς οι ίδιοι τη μορφή του αρχείου (π.χ. ως αρχείο παρουσίασης pptx, ή ως αρχείο pdf για ανάγνωση με το Acrobat Reader ).

 

 

(Α΄ και Β΄ τάξη - ομαδικές και ατομικές εργασίες)

(Γ΄ τάξη - δημιουργία αφίσας - προβολή ταινίας στο εργαστήριο πληροφορικής)

(Δ΄ τάξη - ομαδικές και ατομικές εργασίες)

(Στ΄ τάξη - ποιήματα - συμπλήρωση ερωτηματολογίου)

 

      Τα παιδιά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ΄όλες αυτές τις δραστηριότητες, αναζητώντας την αιτιολογία του φαινομένου, καταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες και εκφράζοντας τις απόψεις τους, καταδίκασαν –απερίφραστα- τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της, από όπου και αν προέρχεται, σε ένα κλίμα εποικοδομητικό, παραγωγικό και κοινωνικά επωφελές προτείνοντας, μάλιστα, ενδεχόμενες λύσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ε΄ τάξη - ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

  Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ Ν.Κορινθίας και υπό την αιγίδα της Σχολικής Συμβούλου 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν.Κορινθίας Δρ.Αγγελικής Ταγκάλου, βιωματική δράση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ τάξης.

 

   Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης συμμετείχαν σ΄ ένα βιωματικό παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου χωρίστηκαν σε ομάδες.

   Τα παιδιά συζήτησαν τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο εκφοβιστής, το θύμα, ο εκπαιδευτικός, που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο φαινόμενο στο σχολείο του και ο γονέας που έρχεται αντιμέτωπος με μία τέτοια συμπεριφορά μέσω του παιδιού του.

 

   Εκτός από τη συμπεριφορά των παραπάνω, παρουσίασαν τον τρόπο που νιώθει αντίστοιχα ο εκφοβιστής, το θύμα, ο εκπαιδευτικός και ο γονέας.


   Στη συνέχεια και κατόπιν προτροπής πραγματοποιήθηκε «παιχνίδι ρόλων» και προβολή βίντεο με περιεχόμενο την ενδοσχολική βία και το μήνυμα πως η βία δεν είναι ο επιθυμητός τρόπος συμπεριφοράς.
   

   Η βιωματική συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκμαίευση λύσεων απέναντι στο φαινόμενο από τους ίδιους τους μαθητές.  

 
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου για τη θερμή φιλοξενία.
 

Η διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ Ν.Κορινθίας:
Αντωνόπουλος Αγγελής – α. Προϊστάμενος
Καραμπέτσιου Μαρία – Ψυχολόγος
Ψύλλου Αγορίτσα – Ειδική Παιδαγωγός
 

     

Στη συνέχεια μπορείτε, επίσης, να δείτε μία παρουσίαση με θέμα «Ο Σχολικός Εκφοβισμός (ή Bullying) στο χώρο του Σχολείου», την οποία μας παραχώρησαν προς δημοσίευση οι υπεύθυνοι του ΚΕΔΔΥ Ν.Κορινθίας, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας κατά της βίας στο σχολείο (6 Μαρτίου 2013).

 

      Η παρουσίαση εμφανίζεται στην ιστοσελίδα μας σαν ένα έγγραφο Google. Αν πατήσετε στην εικόνα θα μεταβείτε σε ένα νέο παράθυρο όπου θα εμφανιστεί η παρουσίαση. Επειδή οι διαφάνειες μεταφορτώνονται αυτόματα, θα πρέπει να αναμείνετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να μπορείτε να πλοηγηθείτε απευθείας σε αυτές με τα βέλη που υπάρχουν κάτω αριστερά.

       Επιπλέον πατώντας στο σύμβολο με το γρανάζι μπορείτε να επιλέξετε την εκτύπωση ή την αποθήκευση της παρουσίασης στον υπολογιστή σας, επιλέγοντας εσείς οι ίδιοι τη μορφή του αρχείου (π.χ. ως αρχείο παρουσίασης pptx, ή ως αρχείο pdf για ανάγνωση με το Acrobat Reader ).

 

 

Σχεδίαση - Κατασκευή: Κ.Μυλωνόπουλος (ΠΕ-19)

© 2012-2013