Εκδηλώσεις

 

 

Σχολικό Έτος 2013 - 2014

           (πατήστε σε μία εκδήλωση για μετάβαση)

 

κουκκίδα

28-29 Μαρτίου: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1ου Δ.Σ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

κουκκίδα

24-25 Μαρτίου: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

κουκκίδα

12 Μαρτίου: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

κουκκίδα

2 Μαρτίου: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ 1ΟΥ Δ.Σ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

κουκκίδα

16 Φεβρουαρίου:  ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ Δ.Σ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

κουκκίδα

23 Δεκεμβρίου: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

 

κουκκίδα

9 Δεκεμβρίου: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

κουκκίδα

17 Νοεμβρίου: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

 

κουκκίδα

28 Οκτωβρίου: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

κουκκίδα

18 Οκτωβρίου: ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

κουκκίδα

11 Σεπτεμβρίου: ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1ου Δ.Σ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή 29 & 30 Μαρτίου 2014,  στο 4ο Γ.Ε.Λ. Κορίνθου και σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Κορινθίας, διημερίδα με θέματική την προώθηση της Μουσειακής Αγωγής στην Α/θμια & Β/θμια Εκπ/ση.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας σε συνεργασία με τη ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Χρόνων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με θέμα: «Τα μνημεία της Κορινθίας μας απλώνουν το χέρι…», η οποία απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Σκοπός της Διημερίδας ήταν η προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Κορινθίας,

Από το πρωί του Σαββάτου το Περίπτερο του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου ήταν έτοιμο να δεχτεί τους/τις παριστάμενους/ες συνέδρους, στον Χώρο Υποδοχής της Διημερίδας, υπό την σχολαστική επιμέλεια – εποπτεία της κ. Καλλιόπης Λάμπρου.

 

 

Επίσης η ίδια εκπ/κός, η κ. Καλλιόπη Λάμπρου, εκπροσώπησε το Σχολείο μας ως ομιλήτρια και με καθαρότητα φωνής, ρεαλισμό, εμπειρία και πειστικό λόγο κατάφερε να κερδίσει το ειλικρινές, παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων ενώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος της Συνεδρίας: « … η εισήγηση της κ. Λάμπρου απέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης των εκπ/κών στον τομέα της Μουσειακής Αγωγής στην Α/θμια Εκπ/ση με πλήθος διαθεματικών δράσεων που εμπλουτίζουν την εκπ/κή διαδικασία - μεθοδολογία, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτό το Σχολείο όπου γίνονται πολύ ωραία πράγματα…! ».

Ειδικότερα, η παρουσίαση της κ. Καλλιόπης Λάμπρου –προϊόν συνεργατικής δράσης με την εκπ/κό κ. Μαρίνα Θυμή - είχε ως θέμα τη «Διδασκαλία Μουσειακής Αγωγής στη Β΄ Δημοτικού» και απέδειξε ότι όταν υπάρχουν εμπνευσμένοι παιδαγωγοί με αγάπη στην επιστήμη τους, με πάθος και μεράκι για αυτό που είναι ταγμένοι να υπηρετούν, δύνανται ακόμα και να «μεταμορφώνουν» τους μικρούς μαθητές και τις μικρές τους μαθήτριες από απλούς, μορφωτικούς αποδέκτες σε επιδέξιους, «δαιμόνιους», εξερευνητές πολλαπλών τομέων γνώσης και πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων!

 

 

 

Οι εργασίες της Διημερίδας συνεχίστηκαν την Κυριακή σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Κορινθίας με τη συμμετοχή, ως εκπροσώπου του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου, της εκπ/κού της Σχολικής μας Μονάδας κ. Παναγούλας Μίχα.

 

Αναμφίβολα, η εκπαιδευτική διαδικασία καλείται να αντεπεξέλθει σε πλήθος ατομικών - κοινωνικών αναγκών και σύγχρονων προκλήσεων, προσεγγίζοντας συγγενικά της συστήματα και οικείες δομές, όπως είναι τα Μουσεία τα οποία δεν αποτελούν, πλέον, στατικά ιδρύματα, αλλά «Κέντρα Μεταβολών», σύμφωνα με τις γενικές αλλαγές και μετατοπίσεις που εκδηλώνονται στο επιστημολογικό, ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μέσα από την προσέγγιση αυτή και κάτω από προϋποθέσεις θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα η Μουσειακή Αγωγή μπορεί ν’ αποδειχτεί πολύτιμη αρωγός της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στην καλλιέργεια νοητικών και ψυχικών δεξιοτήτων σε μικρούς και μεγάλους, στην κριτική επεξεργασία της πληροφορίας, στην απελευθέρωση της ατομικής, εικαστικής έκφρασης και παράλληλα στο σεβασμό της κοινωνικής πολυμορφίας, στην αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Εκπαιδευτικοί και Πολιτιστικοί φορείς, λοιπόν, όπως είναι το Σχολείο και το Μουσείο, αντίστοιχα, οφείλουν να αναπτύσσουν κοινές ή παράλληλες φιλοσοφίες και πολιτικές πολύπλευρης δράσης. Η σύγχρονη αυτή εμπειρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο συγκεκριμένων φορέων παρέχουν στους εκπαιδευτικούς τεράστιες δυνατότητες ενεργητικής δράσης, ξεδιπλώνοντας πλήθος ευοίωνων προοπτικών καθιστώντας την ανάπτυξη της Αισθητικής και Καλλιτεχνικής Αγωγής ένα σημαντικό, υπαρκτό κομμάτι της σύγχρονης, σχολικής και διδακτικής ζωής!

 

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Διημερίδας Μουσειακής Αγωγής και ιδιαίτερα στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ν. Κορινθίας κ. Φώτιο Τσοχαντάρη, στις εκπροσώπους του Σχολείου μας κ.κ. Καλλιόπη Λάμπρου και Παναγούλα Μίχα, στην κ. Μαρίνα Θυμή η οποία συνεισέφερε στην Εισηγητική Παρουσίαση και σε όλους τους/τις παριστάμενους/ες εκπ/κούς του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου κ.κ. Χριστίνα Αποστολίδη, Μαρία – Αντιγόνη Χατζηπαναγιώτου, Νικόλαο Γεωργίου, Δήμητρα Τούντα και Αθανασία Φλήρη, που, παρά την αργία του Σαββάτου, προτίμησαν τη συμμετοχή τους στις συνεδριακές εργασίες αποδεικνύοντας, εμπράκτως, το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τη Μουσειακή Αγωγή και τον Πολιτισμό, γενικότερα!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, υλοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου μας σήμερα, Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014, πλήθος επετειακών δράσεων με σεβασμό και τιμή στη μνήμη των ηρώων του κοινωνικο - απελευθερωτικού αγώνα, παρουσία του Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου και πλήθους κόσμου από γονείς, συγγενείς και φίλους των μικρών παιδιών.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει διττή σημασία. Πρώτον, εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η λέξη Ευαγγελισμός σημαίνει «φέρνω καλά νέα»! Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση των χριστιανών, εκεί, στη γη της Ιουδαίας, τη χώρα των θεόπνευστων προφητών, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, σαν σήμερα, προσέφερε τον κρίνο στη σε­μνή Παρθένο και ευαγγελίστηκε τη Γέννηση του Σωτήρα της ανθρωπότητας! Δεύτερον, τιμούμε τον Εθνικό ξεσηκωμό του Γένους απέναντι στον τουρκικό ζυγό που επί τετρακόσια χρόνια κρατούσε καθηλωμένα τα φτερά του υπόδουλου Ελληνισμού!

Το συντονισμό των δράσεων ανέλαβαν από κοινού οι εκπ/κοί των δύο Τμημάτων της ΣΤ΄ Τάξης κ.κ. Ελευθερία Ρίζου και Θεόδωρος Μπαρτζιώτης με τη συνεργασία - συνδρομή των εκπ/κών ΠΕ 70 κ.κ. Χριστίνας Αποστολίδη, Αικατερίνης Ζερβού, Μαρίας-Αντιγόνης ΧατζηπαναγιώτουΝικόλαου Γεωργίου, Μαρίνας Θυμή, Δήμητρας Τούντα, Παναγούλας Μίχα, Αθανασίας Φλήρη, Ανδρέα Σκορδάκη και των εκπ/κών Ειδικοτήτων κ.κ. Νικόλαου Κωνσταντέλια (Μουσική Επιμέλεια), Θεοφανούς Χονδροθύμιου (Παραδοσιακοί Χοροί), Αικατερίνης Ρουμπέκα (Εικαστικά) και Κων/νας Κουτσοδήμου (Τεχνική Υποστήριξη). Επιπρόσθετα, ο κ. Θεόδωρος Μπαρτζιώτης ανέλαβε την Παρουσίαση της Εκδήλωσης.

   

 

 

 

Προλογίζοντας, ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους - προσκεκλημένους, συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις πολυήμερες, συνεργατικές τους δραστηριότητες, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ημέρας, ενώ έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες στον Προέδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου για τη συνεχή αρωγή τους στη Σχολική μας Κοινότητα με ποικίλους τρόπους παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στον κ. Θεόδωρο Μπαρτζιώτη.

 

 

 

Η εκδήλωση περιελάμβανε το Χρονικό της Επανάστασης του ’21, θεατρικά δρώμενα με θέμα τη Σύσταση και την Ορκωμοσία της Φιλικής Εταιρείας, το Κρυφό Σχολειό, τα Κλεφτόπουλα και τις Σουλιώτισσες, ποιήματα, αφηγηματικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και μουσικές εκτελέσεις από διαφορετικά όργανα (αρμόνιο, κιθάρα, τρομπέτα, φλάουτο, κλαρινέτο και σαξόφωνο).

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων δράσεων παρεμβάλλονταν τραγούδια από τη Χορωδία του Σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του εκπ/κού Μουσικής Αγωγής κ. Νικόλαου Κωνσταντέλια και εκτελέσεις Δημοτικών, Παραδοσιακών Χορών υπό την επίβλεψη της εκπ/κού Φυσικής Αγωγής κ. Θεοφανούς Χονδροθύμιου.

 

 

 

 

 

Ήταν μία εκδήλωση με εξαιρετικό, αισθητικό αποτέλεσμα και ανεξάντλητες πηγές διδαγμάτων για τους αγώνες όχι μόνον του τότε αλλά και του  σήμερα αφού, αν και πέρασαν 193 χρόνια, παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανά και επίκαιρα τα μεγάλα οράματα των εξεγερμένων προγόνων μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Aς είμαστε, λοιπόν, ευγνώμονες στους ήρωες του ’21 όχι μόνον διά των λόγων μας αλλά και δια των έργων μας, όπως εύστοχα είχε αναφέρει, κάποτε, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.

 Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης -μαθητές και εκπαιδευτικούς-  για το πλούσιο δίωρο, εορταστικό, πρόγραμμα που μας προσέφεραν, σπουδαίο υπόδειγμα συνεργατικής δράσης, πραγματική όαση χαράς, αισιοδοξίας, ελπίδας και ιστορικής μνήμης.

Την Τρίτη –ανήμερα της εθνικής επετείου- η σημαιοφόρος με τους παραστάτες παρακολούθησαν την ιερή δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Μαρία-Αντιγόνη Χατζηπαναγιώτου.

 

 

Στη συνέχεια, η σημαιοφόρος και οι παραστάτες με τους υπόλοιπους/ες μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση που διεξήχθη στην πόλη του Λουτρακίου, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής κ.κ. Θεοφανούς Χονδροθύμιου και Κων/νου Μπέκα.

 

   

 

Για να δείτε την μαθητική παρέλαση στην πόλη του Λουτρακίου πατήστε εδώ!

 

Και του χρόνου με υγεία!

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Σήμερα, Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, επισκέφθηκε το 1ο Δ.Σ. Λουτρακίου η γνωστή συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Αναστασία Ευσταθίου σε μία σειρά εκδηλώσεων παιδικού αυθορμητισμού και βιωματικών δράσεων που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους! Την «αμιγώς ενδοσχολικού χαρακτήρα» εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Σχολική Σύμβουλος της Εκπ/κής μας Περιφέρειας Δρ. Αγγελική Ταγκάλου, η Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας Δρ. Παρασκευή Κρεμπς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας κ. Παύλος Δέδογλου.

 

 

Αρχικά το λόγο πήρε ο Δ/ντής του Σχολείου μας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος ο οποίος καλωσόρισε τη Συγγραφέα, τις Σχ. Συμβούλους και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων στο Σχολείο μας αναφέροντας χαρακτηριστικά «… Σήμερα έχουμε την ξεχωριστή χαρά να υποδεχόμαστε στο  1ο Δ.Σ. Λουτρακίου έναν άνθρωπο του Πνεύματος, των Γραμμάτων, της Δημιουργίας, του Ρεαλισμού αλλά και του Μύθου και της Φαντασίας, έναν άνθρωπο δικό μας, έναν άνθρωπο της Εκπαίδευσης, τη συγγραφέα κ. Αναστασία Ευσταθίου. Την καλωσορίζουμε στην πόλη μας και ειδικότερα στο Σχολείο μας, το 1ο Δ.Σ. Λουτρακίου…..».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Σχολική Σύμβουλος της 2ης Εκπ/κής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας Δρ. Αγγελική Ταγκάλου η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τη συγγραφέα κ. Αναστασία Ευσταθίου στην Εκπ/κή της Περιφέρεια και ειδικότερα στο 1ο Δ.Σ. Λουτρακίου, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης εξαίροντας τον υψηλό βαθμό συνεργατικότητας που επιδεικνύουν όχι μόνο στην παρούσα αλλά και σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνουν, ενώ εστίασε το ενδιαφέρον της στη  Φιλαναγνωσία η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «…αποτελεί μια διαφορετική στιγμή στη σχολική καθημερινότητα των παιδιών, μια αναγνωστική περιπέτεια ψυχαγωγίας και αισθητικής απόλαυσης…!».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας κ. Παύλος Δέδογλου ο οποίος εξήρε το έργο της συγγραφέως και συνεχάρη τον Διευθυντή, τα Μέλη του Σ.Δ., τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου για την υλοποίηση της εκδήλωσης εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τις ευχαριστίες του εκ μέρους όλων των γονέων των μαθητών/τριών του σχολείου μας.

Ακολούθησε η Υπεύθυνη Φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας κ. Παναγούλα Μίχα η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «… είναι υπέροχο να δίνεις πνοή στα όνειρά σου, σταλάζοντας μελάνι στο χαρτί. Να χρωματίζεις τις αισθήσεις σου … να ζωντανεύεις τους ήρωές σου, να σχηματοποιείς τη σκέψη σου … να παγιδεύεις τ’ άγρια ένστικτα της ανθρώπινης φύσης … Γιατί, τελικά, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ιδωμένα μέσα από την παιδική ματιά των παραμυθιών! ».

 

    

   

Οι δράσεις ξεκίνησαν με αφορμή το βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο: «Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2 Τμήματος με την υπεύθυνη εκπ/κό κ. Καλλιόπη Λάμπρου να προλογίζει:

« … Λένε πως ένα βιβλίο σε ταξιδεύει … κι εμείς με αυτό το βιβλίο, αυτό κάναμε! …  Γεια σου Ευρυδίκη, Γεια σας κ. Αναστασία, ευχαριστούμε!».

    

    

  

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης. Αρχικά, το λόγο πήρε ο Υποδιευθυντής του Σχολείου και δάσκαλος της (Γ’) τάξης κ. Νικόλαος Γεωργίου ο οποίος ανέφερε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τάξης επέλεξαν για ένα τρίμηνο να ταξιδέψουν συντροφιά με το βιβλίο «Με το μελάνι της σουπιάς» στους πανέμορφους βυθούς των θαλασσών ακολουθώντας όχι μόνον τα όνειρα, αλλά  και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της δημιουργού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της για οικολογική ευαισθητοποίηση, συνείδηση και στάση. Συνεχίζοντας, τόνισε πως μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις στα πλαίσια  της Φιλαναγνωσίας (γλώσσα, χορός, θέατρο, εικαστικά), οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας το έργο της συγγραφέως εκφράστηκαν δημιουργικά και μοιράστηκαν μαζί της τις οικολογικές της ευαισθησίες. Έκλεισε την εισήγησή του με τη διαπίστωση πως αν είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι - ότι άριστο είναι το βιβλίο που το  ανοίγουμε με λαχτάρα και το κλείνουμε με προβληματισμό -  τότε και  το βιβλίο της κ. Αναστασίας Ευσταθίου είναι πραγματικά ευφάνταστο, δημιουργικό και ωφέλιμο  για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ευελπιστώντας πως μετά τη μελέτη του θα υιοθετήσουν καλές πρακτικές οικολογικής στάσης.

Στη συνέχεια η δασκάλα της  Τρίτης (Γ’) τάξης κ. Μαρίνα Θυμή εισήγαγε τους θεατές στο κλίμα της θεατρικής παράστασης που θα επακολουθούσε, περιγράφοντας την αναταραχή και την αναστάτωση, η οποία επικρατούσε στον υδάτινο κόσμο. Η αυλαία της παράστασης  άνοιξε με την προβολή video από  τη ζωή του κόσμου του βυθού και η παράσταση ξεκίνησε……

      

 

  Κατόπιν εκπρόσωποι του ψαρόκοσμου διατύπωσαν – ανακοίνωσαν προς τους θεατές το Μανιφέστο Δράσης των θαλάσσιων πλασμάτων που βρίσκονταν σε δεινή θέση. Η συντονισμένη επιχείρησή τους ξεκίνησε!

 

 

Ακολούθησε, στους ρυθμούς του τραγουδιού «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα» η παρέλαση πινακίδων με οικολογικό περιεχόμενο για την προστασία – διάσωση του Περιβάλλοντος.

  

 Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης πρότειναν στους παρευρισκόμενους σαν ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, σχηματίζοντας με πινακίδες που είχαν κατασκευάσει την ομώνυμη λέξη και επιδεικνύοντας με τα κοστούμια τους τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

 Τέλος, ο δάσκαλος της Τάξης κ. Νικόλαος Γεωργίου κάλεσε τα παιδιά να υψώσουν τη Σημαία ’ριστης Συμπεριφοράς (ΣΑΣ). Εκείνα υποσχέθηκαν με το δικό τους τρόπο να προστατεύσουν τη θάλασσά μας, τον πανέμορφο Κορινθιακό κόλπο για να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον όμορφο, καθαρό, σ’  ένα κόσμο καλύτερο. Η παράσταση έκλεισε με  ξεφάντωμα και πανηγύρι στη θαλάσσια λεωφόρο των Ρηχών και τα παιδιά να τραγουδούν με τη συνοδεία της μουσικής του αρμόνιου  «Θέλω σπίτι καθαρό…. » 

Ακολούθησαν οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του Α1 Τμήματος υπό τις οδηγίες της υπευθύνου εκπ/κού κ. Χριστίνας Αποστολίδη οι οποίοι/ες παρουσίασαν ένα αυτοσχέδιο ποίημα, εμπνευσμένο και αυτό από το έργο της κ. Αναστασίας Ευσταθίου: «Με το μελάνι της Σουπιάς».

 Οι μαθητικές δράσεις ολοκληρώθηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ Τάξης οι οποίοι/ες, με αφορμή το έργο της συγγραφέως με τίτλο: «Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος», υλοποίησαν απολαυστικά ένα σύντομο, θεατρικό δρώμενο υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων εκπ/κών κ.κ. Δήμητρας Τούντα και Παναγούλας Μίχα.

 

   

  

 

 

 

 

  Αμέσως μετά το πέρας των «εκδηλώσεων υποδοχής», το λόγο πήρε η  Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Ν. Κορινθίας Δρ. Παρασκευή Κρεμπς η οποία έπλεξε το εγκώμιο της συγγραφέως κ. Αναστασίας Ευσταθίου όσον αφορά την εν γένει προσφορά της στην πνευματική – πολιτιστική ζωή του τόπου μας επισημαίνοντας την καλοσύνη, το ήθος, την ευπρέπεια, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική πνοή που τη διακρίνουν όχι μόνον ως συγγραφέα αλλά και σαν άνθρωπο! Τέλος, αναφέρθηκε στην  ιδανική συνεργασία μαθητών – εκπαιδευτικών του Σχολείου μας η οποία επέφερε ένα εξαιρετικό, αισθητικό, ψυχαγωγικό και απολαυστικό αποτέλεσμα, συγχαίροντας τα Μέλη της Σχολικής μας Κοινότητας, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στα ευεργετικά αποτελέσματα των δράσεων Φιλαναγνωσίας στα Σχολεία  εστιάζοντας  στο τιμώμενο πρόσωπο, την κ. Ευσταθίου,  η οποία «…με τα βιβλία της αλλά και τις συχνές περιοδείες της στα σχολεία αποτελεί έμπνευση για νέες δράσεις!».

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τη συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Αναστασία Ευσταθίου η οποία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου  μας για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν δίνοντας ζωή στους ήρωες των βιβλίων της, ενώ με απαράμιλλο, λογοτεχνικό ύφος μίλησε  για ένα μαγικό ταξίδι, ένα καταπληκτικό δώρο που της επιφύλαξαν το οποίο και θα επιθυμούσε κάθε συγγραφέας που απευθύνεται μέσα από τα βιβλία του στις αθώες, παιδικές ψυχές! 

Μετά το πέρας της ομιλίας της συγγραφέως, η Υπεύθυνη Φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας κ. Παναγούλα Μίχα τής προσέφερε -τιμής ένεκεν στην επίσημη προσκεκλημένη-  αναμνηστικά, συμβολικά δώρα!

  

 

 

 

Στη συνέχεια, η συγγραφέας επισκέφθηκε τα Τμήματα των τριών Τάξεων του Σχολείου μας (Α΄, Γ΄, Δ΄), γνώρισε από κοντά τα παιδιά, συζήτησε μαζί τους, απάντησε στις ερωτήσεις τους και τους έκανε παρέα συντροφιά με τους ήρωες των βιβλίων της, ενώ δεν παρέλειψε στο τέλος να υπογράψει αφιερώσεις στα βιβλία τους!

 

       

 

 

Τέλος, η Συγγραφέας και οι Σχ. Σύμβουλοι επισκέφθηκαν την έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών του πρώτου ορόφου με θέμα τη «Θάλασσα»  και την έκθεση Οικολογικών Συνθημάτων και Αφίσας της HELMEPA με θέμα: «Η Προστασία των Θαλασσών» που με ξεχωριστή επιτυχία και πρωτοτυπία είχαν επιμεληθεί οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης με τη συνδρομή-υποστήριξη των εκπ/κών κ.κ. Νικόλαου Γεωργίου και Μαρίνας Θυμή οι οποίοι και προσέφεραν στις επίσημες προσκεκλημένες μαθητικές δημιουργίες ως αναμνηστικά δώρα.

 

 

 

 Ήταν μια εκδήλωση η οποία ανέδειξε ποικίλα συναισθήματα, προσδοκίες, πάθη, παιδικούς διαλογισμούς, κοινωνικά προβλήματα που μεταπλάστηκαν από τη δημιουργό και τους συντελεστές της εκδήλωσης σε μια δημιουργική αντανάκλαση ενός ολόκληρου κόσμου ιδεών και πεποιθήσεων που μ’ έναν αντιφατικό αλλά σαγηνευτικό τρόπο ένωσαν τη συγγραφέα με την εποχή της αλλά την έφεραν και σε αντιπαράθεση με αυτήν σ’ ένα ιδιότυπο και συνάμα γοητευτικό ταξίδι! Μέσα από την αισθητική ανασύνθεση των καθημερινών μας αναγκών το έργο της κ. Αναστασίας Ευσταθίου «οδήγησε» σήμερα μικρούς και μεγάλους στην εσωτερική ελευθερία συμβάλλοντας γενικότερα στην (ανα)συγκρότηση της πνευματικής τους ζωής καλλιεργώντας τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία τους!

Θερμά συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες του Σχολείου μας για τις εμπνευσμένες από μουσική, ρεαλισμό και φαντασία δράσεις τους καθώς και στους/στις Υπευθύνους Εκπ/κούς κ.κ. Χριστίνα Αποστολίδη, Καλλιόπη Λάμπρου (Α΄ Τάξη), Νικόλαο Γεωργίου, Μαρίνα Θυμή (Γ΄ Τάξη) Δήμητρα Τούντα, Παναγούλα Μίχα (Δ΄ Τάξη), Παναγιώτη Τσαρσιταλίδη (Θ.Α.), Νικόλαο Κωνσταντέλια (Μ.Α.), Αικατερίνη Ρουμπέκα (Εικαστικών) και Κων/να Κουτσοδήμου (Πληροφορικής) οι οποίοι, μέσα από την πολυήμερη, κοπιαστική, εμπνευσμένη, συνεργατική τους δραστηριότητα συνέβαλλαν στα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τέλος, ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στη συγγραφέα κ. Αναστασία Ευσταθίου για τη σημερινή της παρουσία στο Σχολείο μας η οποία σηματοδότησε έναν αέρα δροσιάς, δημιουργίας, έμπνευσης, δράσης και πνευματικής όσμωσης!

 

Για επιπρόσθετες πληροφορίες για τα έργα της συγγραφέως κ. Αναστασίας Ευσταθίου με τίτλο: “Με το μελάνι της Σουπιάς” & “Η Γερακίνα και ο Πρίγκηπας Νερένιος” ανατρέξτε στην Κατηγορία Δραστηριότητες - Φιλαναγνωσία όπου θα βρείτε δύο ενδιαφέρουσες Παρουσιάσεις που επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄& Δ΄ Τάξεων, αντίστοιχα, με την υποστήριξη των αρμοδίων εκπ/κών των Τμημάτων κ.κ. Νικόλαου Γεωργίου, Μαρίνας θυμή (Γ΄Τάξη), Δήμητρας Τούντα, Παναγούλας Μίχα (Δ΄Τάξη).

 

ΥΓ: Θερμές ευχαριστίες στο Βεστιάριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο) για την προμήθεια κοστουμιών και στην κ. Ασπασία Δοσσαρά για την παραχώρηση της νυφιάτικης στολής για τις ανάγκες της παράστασης.

 

 

 

 

 

 

AΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ 1ΟΥ Δ.Σ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ Δ.Σ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα και οι απαιτητικοί της ρυθμοί, οι συσσωρευμένες ευθύνες όχι μόνον των ενηλίκων αλλά και των ανηλίκων τής σύγχρονης εποχής, απαιτούν -πέρα από την απαραίτητη προσοχή και αφοσίωση- και στιγμές χαλάρωσης. Την περίοδο της Αποκριάς, λοιπόν, δίνεται σε όλους/ες μια καλή ευκαιρία «απόδρασης» μέσα από μια ασφαλή εξερεύνηση της διαφορετικής πλευράς του εαυτού τους με το να «υποδυθούν» για λίγο κάτι ασυνήθιστο και ξεχωριστό!

  

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη σήμερα με εξαιρετική επιτυχία σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο καθιερωμένος, Αποκριάτικος Χορός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου, παρουσία του Αντιδημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων κ. Ιωάννη Κακούρου, του Δ/ντή και πολλών Μελών του Σ.Δ. του Σχολείου μας, σύσσωμου του Δ.Σ. του Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Παύλο Δέδογλου και φυσικά πλήθους μαθητών/τριών και Γονέων της Σχολικής μας Κοινότητας.

  

Χορός, μουσική, τραγούδι, μεταμφίεση, σερπαντίνες, χαρτοπόλεμος και αστείρευτο κέφι συνέθεσαν ένα πολύχρωμο παζλ χαράς προσφέροντας στιγμές ξεγνοιασιάς στους/στις παρευρισκόμενους/ες.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα, προσφορά ιδιωτών και φορέων της περιοχής.

Ήταν μια εκδήλωση ανάδειξης μιας ανθρώπινης, εσωτερικής, διαφοροποιημένης ανάγκης για επικοινωνία με τον συνάνθρωπο (φίλο, συμμαθητή, συνεργάτη, συνοδοιπόρο), αποδεσμευμένης και απελευθερωμένης από φόβους, ανασφάλειες και καταπιεστικές αναστολές, επιτρέποντας στους μικρούς μαθητές μας να ξεδιπλώσουν κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους, να πειραματιστούν με τη διαφορετικότητα των ρόλων εκτονώνοντας, ιδιότυπα, τον παιδικό τους αυθορμητισμό με αθωότητα και χιούμορ!

Θερμά συγχαρητήρια στα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου που με ανιδιοτέλεια και μεράκι εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης! Η προσφορά τους στο ιστορικότερο σχολείο της πόλης μας είναι ανεκτίμητη!

Και του χρόνου με Υγεία!

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Μ’ εξαιρετική επιτυχία υλοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εορτή του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου στον κατάμεστο, ισόγειο χώρο εκδηλώσεων της κεντρικής κτιριακής του μονάδας όπου πραγματικά επικρατούσε το αδιαχώρητο, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Κακούρου, του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Παύλου Δέδογλου και πλήθους κόσμου.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχαν προηγηθεί από το πρωί δύο θεατρικές παραστάσεις για τους/τις μαθητές/τριες των μικρών και μεγάλων τάξεων –ξεχωριστά- του έργου Ο Μικρός Πρίγκηπας της Θεατρικής Εταιρείας ΚΑΡΚΟΝ σε σκηνοθεσία: Δημήτριου Κοντοδήμου, ηθοποιίας-τραγουδιού: Μαρίας Τσάμη, Κιθάρας: Ιωάννη Προμπονά, Μουσικής: Ιωάννη Μπασιώτη και Θεατρικής Διασκευής: Βιργινίας Φρυσήρα και Αγγελικής Τσαπάρα.

 

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν μ’ ένα σύντομο καλωσόρισμα του Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλου ο οποίος, πέρα από τις καθιερωμένες ευχές εξήρε την ιδανική συνεργασία της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα κατασκευής Αίθουσας Τελετών με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές -αίτημα δεκαετιών της Σχολικής μας Μονάδας- ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμο και το Δ.Σ. του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού - Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) «Προμηθέας» για την πρόσφατη, εορταστική, εκπληκτική, χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Φιλαρμονικής Λουτρακίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν και με πενιχρά, οικονομικά μέσα, ήταν ευρωπαϊκού επιπέδου! Τέλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την εκπληκτική διάθεση προσφοράς που επιδεικνύουν για τη βελτίωση των υποδομών του Σχολείου καθώς και για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην επιτυχία της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης της Μονάδας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο  Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Δήμου Λουτρακίου–Αγίων Θεοδώρων κ. Ιωάννης Κακούρος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Σχολείου για τα καλά του λόγια, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και σημαντικότητα του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου ως φορέα γνώσης και πολιτισμού στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και όχι μόνον, ενώ ο λόγος του διανθίστηκε από έντονο συναισθηματισμό όταν αναφέρθηκε με συγκίνηση στα μαθητικά του χρόνια, μαθητής κι αυτός της ιστορικής μας Σχολικής Μονάδας! Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη γόνιμη συνεργασία τους ευχήθηκε, εγκάρδια, σε όλους/ες υγεία, ευτυχία κι αισιοδοξία σ’ ένα ελπιδοφόρο 2014!

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου κ. Παύλου Δέδογλου ο οποίος, αφού συνεχάρη τους φορείς της εκδήλωσης, ευχαρίστησε από καρδιάς τους γονείς των μαθητών/τριών για την προθυμία που επιδεικνύουν σε κάθε πρόσκληση-κάλεσμα του Συλλόγου, ευχόμενος κι αυτός με τη σειρά του Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το Νέον Έτος!

 

Τη σκυτάλη παρέλαβαν ο εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής του Σχολείου μας κ. Νικόλαος Κωνσταντέλιας και οι εκπαιδευτικοί της Α΄Τάξης κ.κ. Χριστίνα Αποστολίδη και Καλλιόπη Λάμπρου παρουσιάζοντας ένα σύντομο, θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Τάξης καθώς και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τα παιδιά των υπολοίπων τάξεων, συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

 

Στο τέλος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρέθεσε μία μίνι δεξίωση σε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς μ’ έναν πλούσιο μπουφέ προσφορά του Συλλόγου αλλά και πολλών γονέων που συνέδραμαν, αφιλοκερδώς, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο!

    

Ήταν μία λιτή, ζεστή εκδήλωση με πλούσιο συναισθηματισμό κι εορταστικό χρώμα, αλλά και με άρωμα χαράς κι ελπίδας για καλύτερες ημέρες. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου και ιδιαίτερα στον εκπαιδευτικό Μουσικής Αγωγής κ. Νικόλαο Κωνσταντέλια και τις εκπαιδευτικούς της Α΄Τάξης κ.κ. Χριστίνα Αποστολίδη και Καλλιόπη Λάμπρου που, αν και είχαν περιορισμένα χρονικά περιθώρια, ανέλαβαν μ’ εξαιρετική επιτυχία την επιμέλεια αυτής της χριστουγεννιάτικης εορτής.

Θερμές Ευχές σε όλους για Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο, Υγιές, Αισιόδοξο και Δημιουργικό το 2014!

 

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

   

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 επισκέφθηκε το 1ο Δ.Σ. Λουτρακίου το Συγκρότημα Μετάλλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε μία εντυπωσιακή συναυλία-επίδειξη στον Ισόγειο Χώρο Εκδηλώσεων της Κεντρικής, Κτιριακής μας Μονάδας, παρουσία του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Λουτρακίου κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλου και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου κ. Παύλου Δέδογλου.

  

 

  Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο, ορχηστρικό, μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον κορυφαίο εκφραστή της εγχώριας συνθετικής παραγωγής.

Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ και ’ργκεριχ έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.

Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο κ.  Βασίλειος Χριστόπουλος.

    

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος ο οποίος αφού καλωσόρισε τα Μέλη της Κ.Ο.Α. στο 1ο Δ.Σ. Λουτρακίου εξαίροντας τη σημαντικότατη προσφορά τους όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα διεθνή, πολιτιστικά δρώμενα παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μουσικό κ. Κων/νο Αυγέρη ο οποίος αφού σύστησε στους παρευρισκόμενους τους υπόλοιπους μουσικούς έδωσε το σύνθημα της μουσικής, εναρκτήριας διαδικασίας!

  

Ειδικότερα, τα μέλη της Κ.Ο.Α. που παρευρέθηκαν στη σημερινή, μουσική πανδαισία ήταν τα εξής:

v    Παναγιώτης Καίσαρης (Τρομπέτα)

v    Παναγιώτης Μπαλαμός (Τρομπέτα)

v    Ιωάννης Γούναρης (Κόρνο)

v    Κων/νος Αυγερινός (Τρομπόνι)

v    Γεώργιος Ραράκος (Τούμπα)

v    Σπυρίδων Λάμπουρας (Κρουστά)

     

   

Η εκδήλωση περιελάμβανε γνωριμία των μικρών μαθητών/τριών μας με την κλασσική και την λατινοαμερικάνικη μουσική, τα χάλκινα και τα κρουστά μουσικά όργανα καθώς και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο πνεύμα των επερχόμενων, εορταστικών ημερών, για να κλείσει με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα συνοδεία των μελωδικών φωνών των μαθητών/τριών του σχολείου μας.

 Ήταν μία ιδιαίτερη, μουσική εκδήλωση που σκόρπισε ενθουσιασμό στα παιδιά του σχολείου μας τα οποία, μάλιστα, συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις διαδικαστικές της φάσεις, σ’ ένα σκηνικό χώρο ζεστασιάς και πολιτισμού που απέπνεε δροσερή αύρα και ευοίωνη προοπτική, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια της μαθητικής ικανότητας για αισθητική απόλαυση κατά την ακρόαση, εκτέλεση και δημιουργία μουσικής ως μιας από τις ιδανικότερες εκφράσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ευχαριστούμε, θερμά, τα Μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για τη σημερινή τους παρουσία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου ευχόμενοι προσωπικές - επαγγελματικές επιτυχίες και χαρούμενες εορτές!  

 

Εορτασμός 17ης Νοεμβρίου 1973

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο Δικτατορικό Καθεστώς των Συνταγματαρχών. Ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές, κλιμακώθηκε σχεδόν σε επανάσταση κι έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών στην Αθήνα μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη πόλη. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανερχόταν σε 23, αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16, ενώ υπήρχαν και τρεις χιλιάδες (περίπου) τραυματίες.

Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε όταν η Χούντα κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και αποτέλεσε παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Συνθήκης Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστή με την ονομασία Αττίλας Ι. Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, που συντελέστηκε με την τουρκική εισβολή το 1974, οργανώθηκε με την πλήρη συμμετοχή, συνενοχή και ευθύνη της ελληνικής Χούντας. Οι δικτάτορες σχεδίασαν κι εκτέλεσαν την απόπειρα ανατροπής της κυπριακής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 1974. Πέντε ημέρες αργότερα, ακολούθησε η τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση του νησιού. Τα γεγονότα οδήγησαν στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει ακόμα και σήμερα κλειστός. Έχει δημοσιευτεί, ωστόσο, το πόρισμα της κυπριακής βουλής που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.

       

  

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο μας εκδηλώσεις μνήμης για την 40ή Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, χωριστά ανά τμήμα και με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών.

   

             

Ενδεικτικά παραθέτουμε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Γ' Τάξης.

Τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις μνήμης που συνδιοργάνωσαν -με ξεχωριστή επιμέλεια- με τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων τους ανατρέχοντας, ποικιλοτρόπως, στις ένδοξες στιγμές αντίστασης της ελληνικής νεολαίας, εκφράζοντας παράλληλα όχι μόνον τον προβληματισμό τους για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν καθημερινά στη σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα, λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης, αλλά και την πίστη τους σε νέους, σκληρούς αλλά δίκαιους και ειρηνικούς, κοινωνικούς αγώνες που θα σηματοδοτήσουν την εθνική μας ανάταση!

 

 

 

 

 

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η ημέρα ξεκίνησε με την πρωινή προσευχή και την έπαρση της σημαίας από τη μαθήτρια – σημαιοφόρο Κων/να Στεφάνου.

 Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράστηκαν σε διαφορετικές αίθουσες, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ανά τάξεις με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών/τριών.
Χρησιμοποιήθηκαν προβολές βίντεο αφηγήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, αφίσες, τραγούδια, ποιήματα, παραδοσιακοί χοροί ακόμα και κατασκευές και ζωγραφική με θέματα σχετικά με την Επέτειο του «ΟΧΙ» για τις πιο μικρές τάξεις.

 

Πατώντας στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να μεταβείτε στις παρουσιάσεις του σχολείου μας.

                                                               

      Τη Δευτέρα –ανήμερα της εθνικής επετείου- η σημαιοφόρος με τους παραστάτες παρακολούθησαν την ιερή δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο χώρο κατάθεσης στεφανιών στο Ηρώο στο παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου.

Ακολούθως, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στη μεγάλη, μαθητική παρέλαση που διεξήχθη στην πόλη του Λουτρακίου, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής κ.κ. Θεοφανούς Χονδροθύμιου και Ελένης Αποστολίδου.

Για να δείτε την μαθητική παρέλαση πατήστε εδώ

 

 

 

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Την Παρασκευή 18-10 2013, προβλήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Σχολείου μας, από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Φωτόγραμμα, η Ταινία  Διαδραστικού   Κινηματογράφου  «Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του Κόσμου!» με τη συμβολή ειδικών  Εμψυχωτών – Ηθοποιών, στο πλαίσιο της Βιωματικής Αγωγής  και Μάθησης

Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και εξαιρετικό ενδιαφέρον την ταινία αφού συμμετείχαν σε ολόκληρη τη διαδικασία διαδραστικά, επιλέγοντας οι ίδιοι  τα θέματα που ήθελαν να παρακολουθήσουν ή δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις των εμψυχωτών δια μέσου ατομικών τηλεχειριστηρίων.

 

Μετά το  πέρας της ταινίας, ακολούθησε δράση - παρουσίαση ενώ στο τέλος της διαδικασίας βραβεύτηκαν οι καλύτερες - σωστότερες, παιδικές απαντήσεις κερδίζοντας έπαινο πέντε  μαθητές ανά Τάξη.

 

 

 

 

 

 

Αγιασμός νέου Σχολικού Έτους 2013-2014

        Σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, διεξήχθη από τους πατέρες της εκκλησιαστικής μας ενορίας ο καθιερωμένος Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2013-2014, παρουσία όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, των μαθητών και μαθητριών καθώς και πλήθους γονέων, συγγενών και φίλων.

 

 Το Δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κακούρος. Μετά το πέρας της τελετής, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Θυμή Μαρίνα ανέγνωσε ευχετήριο μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ.Πέτρου Μισθού.  

Αμέσως μετά ο κ. Κακούρος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, ευχόμενος σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής μας κοινότητας υγεία, αισιοδοξία, ευημερία και μια καλή και αποδοτική σχολική χρονιά, υπενθυμίζοντας στους/στις παρευρισκόμενους/ες την ιστορικότητα της Σχολικής μας Μονάδας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ.Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος ο οποίος αφού  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους -μικρούς και μεγάλους- στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου ευχόμενος μία εποικοδομητική, ποιοτική και ουσιαστική  σχολική περίοδο, ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών/τριών για λειτουργικά θέματα της σχολικής μας μονάδας, παρέχοντάς τους τη διαβεβαίωση -σε πείσμα των καιρών- ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά τόσο όσον αφορά τη στελέχωση του σχολείου σε διδακτικό προσωπικό όσο και την υλικοτεχνική του υποδομή. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τους φορείς του οικείου δήμου για την άψογη συνεργασία τους καθώς και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σταυρούλα Λέζου.

 Στο τέλος, τα παιδιά γνώρισαν τους νέους τους δασκάλους, παρέλαβαν τα καινούργια σχολικά τους βιβλία και απεχώρησαν χαρούμενα.