Επίσκεψη του Συγγραφέα

Γιάννη Δ. Μπάρτζη

στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαναγνωσίας

 

      Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το γνωστό συγγραφέα και Δρ. Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γιάννη Μπάρτζη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσίας της σχολικής μας μονάδας. Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων των Δ΄ και Ε΄ Τάξεων κκ.Γιούλα Μίχα, Δήμητρα Τούντα, Κυριακή Ψυχογιού, Φωτεινή Παπαδημητρίου και Μαργαρίτα Μπινιάρη.

 

 

       Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με διακόσμηση σχετική με το έργο του Κορίνθιου συγγραφέα, την οποίο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός του Δ΄1 Τμήματος κ.Δήμητρα Τούντα.

 

 

     Στην αρχή το λόγο πήρε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ.Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος ο οποίος, καλωσορίζοντας τον συγγραφέα, εξήρε το συγγραφικό και κοινωνικό του έργο δοσμένο, όπως ανέφερε, με απλότητα, ήθος, σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Υπενθύμισε ότι ο Γιάννης Μπάρτζης έχει διακριθεί ιδιαίτερα στην Παιδική Λογοτεχνία γράφοντας πλήθος διηγημάτων και μυθιστορημάτων όχι μόνον μέσα από την καθημερινότητα όπως τη βίωσε στα παιδικά του χρόνια στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά και μέσα από κόσμους φανταστικούς-ονειρικούς που οδηγούν -με αισιόδοξη διάθεση- σε χαμένους παράδεισους.

 

 

    Τέλος, αναφέρθηκε στο μεταγενέστερο συγγραφικό έργο του λογοτέχνη που απευθύνεται σε ενηλίκους και στην τεχνική γραφής του με τη χρήση αυστηρά επιλεγμένων λέξεων που αποπνέουν όχι μόνον έναν έντονο λυρισμό αλλά χαρακτηρίζονται και από έναν συγκαλυμμένο σκεπτικισμό για την ηθική συμπεριφορά και δράση διαφόρων προσώπων που αν και δέσμιοι εξωτερικών δυνάμεων και εσωτερικών παρορμήσεων καταφέρνουν να δώσουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης θέτοντας το δικό τους προσωπικό στίγμα σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.

 

   

 

    Στη συνέχεια η Υπεύθυνη Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας κ.Γιούλα Μίχα ανέγνωσε, καταχειροκροτούμενη, κείμενα από το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο «Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων», με μουσική υπόκρουση από τη Μικρά Ασία, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης:


«…τούτες τις δύσκολες στιγμές, που η αγωνία και ο φόβος για το μοιραίο τέλος δεν αποκρύβονται, επέλεξα ως καταφύγιό μου τη γραφή, μήπως κι εκτονωθεί έτσι η εσωτερική μου τρικυμία. Να ξεγελάσω, λίγο, προσπαθώ, την άγρια λαχτάρα που πυρώνει το μυαλό μου. Να φύγουν από μέσα μου, κοπάδι άγρια πουλιά, όσα με βρήκαν κι όσα έπραξα με ή χωρίς τη θέλησή μου. Μαζί τους ό,τι είδα κι έμαθα, σκέψεις και ιδέες που φανερώθηκαν, να μη χαθούν. Πρέπει και μ’ άλλους να τα μοιραστώ. Ας τα διαβάσεις εσύ, μακρινέ μου και άγνωστε αναγνώστη, ύστερα από καιρούς και χρόνους…….Μεταβιβάζω τη μνήμη μου σε τούτες τις διφθέρες, εξαϋλώνω σε μικρά σχήματα μελάνης το είναι μου όλο, για εσένα, άνθρωπε του μακρινού μέλλοντος, και για τους άλλους που θα ‘ρχονται μετά από εσένα…σαν πέφτει το σκοτάδι, κλείνομαι στον πύργο των τειχών κι εκεί, στο αδύναμο φως του λυχναριού, ανοίγω τη μελανοδόχη και ξαλαφρώνω την ψυχή μου. Γράφω…γράφω…γράφω…έτσι «μιλώ» εγώ. Άλλωστε, πάντα ήμουν άνθρωπος της σιωπής, της μοναχικής προσπάθειας, της αποφυγής του θορυβώδους. Κάποτε υπήρξα πρίγκιπας, ναι, αργότερα παραλίγο να γίνω σουλτάνος…Μα κάτι ολοκληρωμένα μεγάλο δεν υπήρξα ποτέ!.....»

 

 

     Αμέσως μετά, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε΄2 τμήματος παρουσίασαν μία μουσική διασκευή, δικής τους εμπνεύσεως -σε στίχους της εκπαιδευτικού κ.Φωτεινής Παπαδημητρίου, σχετική με το παιδικό διήγημα του συγγραφέα από το βιβλίο «Κατοστάρικο στο Κύμα».

 

 

     Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο των μαθητών και των μαθητριών του Ε΄3 τμήματος από το κεφάλαιο του βιβλίου «Μια αρκούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες», υπό τη καθοδήγηση της κ.Μαργαρίτας Μπινιάρη.

 

 

     Στη συνέχεια επακολούθησε ζωηρός διάλογος μεταξύ του συγγραφέα και των παιδιών. Θα πρέπει να επισημανθεί η υψηλή συμμετοχικότητα και η ενεργός διάθεση των μικρών αναγνωστών και αναγνωστριών στο διάλογο, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

 

 

     Στο τέλος, οι εκπαιδευτικοί κ.κ.Κυριακή Ψυχογιού και Μαργαρίτα Μπινιάρη προσέφεραν στον συγγραφέα, ως δώρα, αναμνηστικές δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας σε επετειακά λευκώματα.

 

 

      Ο κ.Γιάννης Μπάρτζης ευχαρίστησε τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την άψογη φιλοξενία, συνεχάρη τα παιδιά για την αγάπη τους για τα βιβλία και το διάβασμα, υποσχέθηκε να είναι κοντά τους σε κάθε δημιουργική τους προσπάθεια αποκαλύπτοντας, για πρώτη φορά -μάλιστα- στοιχεία της νέας συγγραφικής του δραστηριότητας με θέμα εμπνευσμένο από την τοπική ιστορία της Κορίνθου!

       Ήταν μια εκδήλωση υψηλής πνευματικής ζύμωσης, διανθισμένη με πολλά δρώμενα, επενδυμένη με έντονο συναίσθημα και καλλιτεχνική διάθεση που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν.

ΣΗΜ.: Για περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του
Γιάννη Μπάρτζη ανατρέξτε στην κατηγορία «Δραστηριότητες» και στη θεματική ενότητα «Φιλαναγνωσία» όπου παρατίθεται σχετική παρουσίαση που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί των Δ΄ και Ε΄ Τάξεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εορτή Λήξης Σχολικού Έτους

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

 

 

 

       Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2012 η εκδήλωση για τη λήξη του διδακτικού έτους 2011-2012. Οι εκπαιδευτικοί της Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄ τάξης κ.κ. Μαρίνα Θυμή, Καλλιόπη Λάμπρου, Αθανασία Φλήρη, Αντιγόνη Χατζηπαναγιώτου, Ιορδάνης Τοκατλόγλου, Αικατερίνη Ζερβού, Δήμητρα Τούντα, Γιούλα Μίχα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων: Φυσικής Αγωγής κ.κ. Καλλιόπη Γουνδουλάκη, Γιάννη Χρυσανθόπουλο, Αγγλικών κ.κ. Κωνσταντίνα Μενδρινού, Βασιλική Βασιλτσωτέλη, Μουσικής κα.Εύα Μπαρλιά, Εικαστικών κα.Μαρία Ντεβερίκου, Θεατρικής Αγωγής κ.Παναγιώτη Τσαρσιταλίδη, Πληροφορικής κ.Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλο και με την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή, του Υποδιευθυντή και όλου του υπόλοιπου Συλλόγου Διδασκόντων, ετοίμασαν μαζί με τα παιδιά ένα ταξίδι με πολλές στάσεις, με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

       Οι γονείς και φίλοι των μαθητών και μαθητριών μας, αλλά και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας: η Σχολική Συμβούλος 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν.Κορινθίας Δρ.Αγγελική Ταγκάλου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Π.Ε. Ν.Κορινθίας κ.Δημήτρης Συγριμής, η Προέδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων  κα.Σταυρούλα Λέζου, ο Προέδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.Αριστοτέλης Σοφιανίδης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του καζίνο κ.Βασίλης Δραμουντάνης, άρχισαν ήδη να προσέρχονται από τις 7:20 το απόγευμα και είχαν την ευκαιρία για περισσότερη από μία ώρα να περιηγηθούν στις εκθέσεις με έργα των παιδιών στο χώρο του ισογείου.

 

 

      Τα εκθέματα αφορούσαν αφίσες που δημιούργησαν τα παιδιά στο μάθημα των Αγγλικών με θέμα την Ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

      Από το εργαστήριο Εικαστικών εκτέθηκαν οι ποικίλες δημιουργίες των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς: ατομικές και ομαδικές ζωγραφιές, κατασκευές με πλαστελίνη, πιάτα και ζωάκια από πηλό, βενετσιάνικες μάσκες, πλαγκόνες, ψηφιδωτά με πούλιες, αερόστατα και κούκλες.

 

 

      Το δικό του χώρο με εκθέματα είχε και το Εικαστικό Εργαστήρι του Στ΄3 «Στο Ρυθμό των Λουλουδιών», ενώ παιδιά του τμήματος απαντούσαν στις απορίες των επισκεπτών για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

 

 

      Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους μας, καθώς και από τον Διευθυντή του Σχολείου μας.

 

 

       Στην πρώτη στάση σε αυτό το ταξίδι, το κοινό ενθουσιάστηκε με την επίδειξη 3 παραδοσιακών χορών από την Στ΄ τάξη. Τα κορίτσια παρουσίασαν πρώτα τον Ζωναράδικο χορό από την Θράκη, στη συνέχεια τα αγόρια χόρεψαν τσάμικο με το τραγούδι «Ιτιά» και τέλος αγόρια και κορίτσια χόρεψαν πολίτικο αργό χασάπικο.

 

 

       Στη συνέχεια ακολούθησαν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης που τραγούδησαν στα Αγγλικά. Τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά της Β΄ τάξης με 2 τραγούδια αφιερωμένα στο νερό. 

 

 

       Ακολούθησε η Γ΄ τάξη με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο για την ανακύκλωση, αλλά και τραγούδι στα Αγγλικά για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

 

 

       Η σειρά έφτασε για το κύριο μέρος της εκδήλωσης, που ήταν το θεατρικό δρώμενο «Ο Κότσυφας απαιτεί το Δάσος να σωθεί». Τα παιδιά της Δ΄ τάξης (συνεπικουρούμενα σε μερικές σκηνές και με παιδιά της Α΄ τάξης) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να περάσουν σε όλους και όλες μας το μήνυμα για την προστασία του δάσους και των οικοσυστημάτων, αλλά και την ενεργή συμμετοχή όλων μας σε προγράμματα Αναδάσωσης, ώστε να βοηθήσουμε τη φύση να αποκαταστήσει -όσο το δυνατό πιο σύντομα- τις πληγές που αφήνει πίσω της μια πυρκαγιά.

 

 

       Στη συνέχεια ακολούθησε μία σύντομη παρουσίαση - απολογισμός όλης της Σχολικής χρονιάς που πέρασε, καθώς και η προβολή του βίντεο -με Αγγλικούς τίτλους- συμμετοχής του Σχολείου μας στη δράση του Υπουργείου Παιδείας «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου».

 

 

(Πατήστε στις εικόνες που ακολουθούν για μετάβαση στις σελίδες προβολής του βίντεο

για το Λουτράκι στην υπηρεσία video on demand του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου)

                  

 

         Μπορείτε σε αυτό το σημείο πατώντας την εικόνα που ακολουθεί, να δείτε και στον υπολογιστή σας την παρουσίαση - απολογισμό της Σχολικής Χρονιάς που προβλήθηκε στην εκδήλωσή μας.

 

Πατώντας στην εικόνα το έγγραφο θα ανοίξει σε νέα σελίδα, όπου μπορείτε από το μενού αρχείο να πραγματοποιήσετε τη λήψη του σε μορφή Acrobat Reader (pdf). Tο μέγεθος του αρχείου είναι περίπου 3,4ΜΒ.

 

       Φτάνοντας στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές της Ε΄ αποχαιρέτησαν τα παιδιά της Στ΄ που ολοκληρώνουν το Δημοτικό Σχολείο, ενώ τα ίδια τα παιδιά της Στ΄ με τη σειρά τους -με έναν έντονα συναισθηματικά φορτισμένο λόγο- αποχαιρέτησαν ύστερα από 6 χρόνια το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου, τους μικρότερους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους.

 

 

   Για να αποφορτιστεί το κλίμα, η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο βίντεο με χαρούμενη μουσική υπόκρουση, με φωτογραφικές σκηνές από την καθημερινή σχολική ζωή των παιδιών της Στ΄ τάξης. 

     

 

      Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους γονείς και φίλους των μαθητών και μαθητριών μας που παρευρέθηκαν στην εορτή λήξης του διδακτικού έτους 2011-2012 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου και να ευχηθούμε σε όλους και όλες ένα ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ας κρατήσουν οι... Παραδοσιακοί Χοροί

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

 

 

 

      Όμορφη νύχτα η χθεσινή, έφτασε όμως και η τελευταία μας ημέρα για φέτος στο σχολείο. Το πρωινό κουδούνι ακούστηκε για τελευταία φορά και δεν ήταν η εντύπωσή μου μόνο, αλλά πράγματι σα να χτύπησε λίγο πιο αργά σήμερα. Τελευταία φορά που ακούσαμε όλοι μαζί το «Πάτερ Ημών».

  

     Όμως δεν είναι μέρα για λύπες, είναι μια μέρα χαράς και θα πρέπει να τη γιορτάσουμε όπως κάνουν όλοι οι Έλληνες από τη αρχαιότητα ως σήμερα στις χαρές τους. Ας κρατήσουν οι ... Παραδοσιακοί χοροί, λοιπόν και πρώτο άρχισε το Ε΄2 να μας χορεύει τα «Μελεωτάκια», ένα χορό από τη Μικρά Ασία.

      Και τα μικρά παιδιά της Α΄τάξης μια χαρά έμαθαν και εκείνα να χορεύουν και από την πολλή χαρά τους, δύο χορούς νησιώτικους μας χόρεψαν, το κρητικό τραγούδι «Μες του Μαγιού τις μυρωδιές» και το χορό «Καμάρες» από την Τήλο.

       Ε, δε θα μας βάλουν τα γυαλιά τα πρωτάκια! Εμείς είμαστε μεγαλύτεροι, είμαστε η Β΄τάξη και θα χορέψουμε τη Γιατζηλαριανή, έναν συρτόμπαλο από τη μικρά Ασία.

      Καλά ντε, μη φωνάζετε, το ξέρουμε ότι του χρόνου θα είσαστε οι μεγαλύτεροι στο σχολείο. Γλέντι είπαμε έχουμε, τελειώνει το σχολείο, αρχίζει το καλοκαίρι, ας αποχαιρετίσουμε λοιπόν τη χρονιά με ένα νησιώτικο «Θαλασσάκι μου» από το Ε΄1.

        Πως πέρασε έτσι μία ολόκληρη σχολική χρονιά και ήρθε κιόλας η ώρα του αποχαιρετισμού. Πήραμε τα απολυτήριά μας στα χέρια, δακρύσαμε, συγκινηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε, γελάσαμε, χαρήκαμε, γλεντήσαμε, αποχαιρετιστήκαμε.

 

Τώρα έξω από την πόρτα

της τάξης μας γράφει:

το σχολείο είναι Κλειστόν

μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

 

Το μυαλό μας είναι κιόλας ήδη στις ακρογιαλιές.

 

 

 

Όμως δε ξεχνάμε, μπορεί να αποχωριστήκαμε για λίγο τους φίλους μας,

υπάρχουν όμως κι άλλοι νέοι φίλοι που μας περιμένουν, αθόρυβοι, δίπλα στην παραλία.

 

 

Δεν απέμεινε τίποτε άλλο πια να πούμε, παρά να ευχηθούμε

 

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 

 

Επιμέλεια χορών: Καλλιόπη Γουνδουλάκη, Γιάννης Χρυσανθόπουλος

Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Μυλωνόπουλος

 

   
   

 

Σχεδίαση - Κατασκευή: Κ.Μυλωνόπουλος (ΠΕ-19)

© 2011-2012