Η εκδήλωση του πολιτιστικού προγράμματος «Ο Πολιτισμός της Ελιάς»
Ημέρα ελπίδας και πολιτισμού η Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 για το Σχολείο μας, αφού ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων της κεντρικής, κτιριακής του μονάδας η τελική εκδήλωση του Προγράμματος «Ο πολιτισμός της Ελιάς», που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου από το σύνολο των μαθητών και μαθητριών της σχολικής μας κοινότητας.
Οι προσκλήσεις είχαν αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Σωφρόνιος, οι Σχολικές Σύμβουλοι 1ης και 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Κορινθίας Δρ.Παρασκευή Κρεμπς και Δρ.Αγγελική Ταγκάλου αντίστοιχα, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Κορινθίας κ.Φώτιος Τσοχαντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος «Προμηθέας» κ.Νικόλαος Λόης, ο Προϊστάμενος του Πνευματικού Κέντρου κ.Αθανάσιος Βλαχοδημήτρης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Λουτρακίου κ.Ιωάννης Σκορδυλάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου κ.Νάνα Τασσιοπούλου Κοφινά με μέλη του Δ.Σ., επίσημοι προσκεκλημένοι και πολλοί γονείς.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, εξίσου πολλοί γονείς -κυρίως των παιδιών των μικρότερων τάξεων- παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την τελική πλήρη δοκιμή της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου 2012.
(Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν, για πληρέστερη κάλυψη, χρησιμοποιούνται φωτογραφικά πλάνα κι από τις δύο εκδηλώσεις.)
Η εκπαιδευτικός της Δευτέρας τάξης κα.Μαρίνα Θυμή, αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος, κάλεσε τους επίσημους προσκεκλημένους και τον Διευθυντή του Σχολείου κ.Μιχαήλ Πολυχρονόπουλο, να απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό.
Το μαγευτικό ταξίδι στον πολιτισμό της ελιάς ξεκίνησε με τους μελωδικούς ήχους μίας κλασσικής κιθάρας, που με μεγάλη επιδεξιότητα μας προσέφερε ο μαθητής της Πέμπτης τάξης.
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και έφτασε ως τις μέρες μας, είτε μέσα από τη γραφή και την τέχνη, την λογοτεχνία ή τη θρησκεία, ταξιδεύοντας στη θάλασσα της Μεσογείου, που ενώνει τόσους διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς μέσα από τον Πολιτισμό της Ελιάς. «Μες στη Μεσόγειο» τραγούδησε στα Γαλλικά και Ελληνικά η χορωδία της Έκτης τάξης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης τάξης στη συνέχεια, μας προσφέρουν ένα πολύ μικρό δείγμα από την ελληνική λογοτεχνία, διαβάζοντάς μας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πολλές λογοτεχνικές αναφορές στην ελιά.
Ο πατροπαράδοτος Ελληνικός πολιτισμός είναι συνδεδεμένος από την αρχαιότητα με την τέχνη του χορού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης τάξης χορεύουν «Τρεις ελιές και μια ντομάτα».
Η Τρίτη τάξη, ξεκινώντας φέτος στη σχολική της ζωή το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της Ιστορίας, αναζήτησε τους μύθους για την ελιά, από την αρχαιότητα μέχρι τις πιο πρόσφατες λαϊκές παραδόσεις. Στο θεατρικό τους δρώμενο, τα παιδιά της τάξης αναπαρέστησαν τη διαμάχη του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για το όνομα της πόλης της Αθήνας.
Τα παιδιά της Έκτης τάξης, έλαβαν ξανά τον λόγο και μας απήγγειλαν αποσπάσματα σχετικά με την ελιά από σημαντικούς Έλληνες ποιητές.
Μία σύντομη αναφορά στις δράσεις των μαθητών και μαθητριών της Τετάρτης τάξης, ακολούθησε στη συνέχεια της εκδήλωσης, διανθισμένη από δύο μικρά θεατρικά δρώμενα, ένα από τις μαθήτριες που παρουσίασαν την ιστορία της ελιάς σε τίτλους, επάνω σε μεγάλα φύλλα ελιάς από χαρτόνι και ένα από τα αγόρια της τάξης, που αφηγήθηκαν με το μικρό τους δρώμενο την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αμέσως μετά, οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων της Έκτης τάξης, παρουσίασαν τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος στους τρεις μήνες που προηγήθηκαν.
Ακολούθησαν οι μαθήτριες της Έκτης τάξης, με τη δραματοποίηση του ποιήματος του Αρίστου Καμπάνη «Εγώ κ΄ένα Δέντρο», σε διδασκαλία - μουσική επιμέλεια του κ.Νικόλαου Γεωργίου και χορογραφία της κας.Μαργαρίτας Παυλοπούλου.
Η συνέχεια περιελάμβανε μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος από τη Δευτέρα τάξη, ενώ οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες με το δικό τους θεατρικό δρώμενο, δραματοποίησαν ποίημα του Ι.Πολέμη και το λιομάζωμα. Στη συνέχεια χόρεψαν όλοι μαζί «Πέρα στους πέρα κάμπους».
Με χορό συνέχισαν και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τετάρτης τάξης, χορεύοντας «Να΄μουν ελιά στα Σάλωνα», ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης τάξης παρουσίασαν την ερευνητική τους εργασία για τις ποιότητες, τα είδη, αλλά και τη νοθεία του ελαιολάδου.
Την παράσταση και το χειροκρότημα όλων, έκλεψαν στη λήξη της εκδήλωσης οι πιο μικροί μας μαθητές και μαθήτριες της Πρώτης τάξης, που παρουσίασαν «Το παραμύθι της Ελιάς», μία δραματοποίηση μεστή σε νοήματα και συμβολισμούς, όπως τόνισε και ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Σωφρόνιος, που απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό με τη λήξη της εκδήλωσης.
Πριν τον τελευταίο χαιρετισμό όμως, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης τάξης με τον χορό τους «Ωραία Αιγιώτισσα», ξεσήκωσαν εκπαιδευτικούς και σχολικούς συμβούλους, που μπήκαν και αυτοί στο χορό μαζί τους, γιορτάζοντας -ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα ελληνικό παραδοσιακό γλέντι, με χορό- τη λήξη του πολιτιστικού προγράμματος και της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι, επίσημοι καλεσμένοι και γονείς, είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τα παιδιά όλων των τάξεων του Σχολείου μας και να περιηγηθούν στις Εικαστικές τους δημιουργίες, που είχαν κατακλύσει τους διαδρόμους στους δύο ορόφους του σχολείου.
Με τη λήξη της εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τη διαπίστωση που έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου κ.Νάνα Τασσιοπούλου Κοφινά στην εναρκτήρια προσφώνησή της, ότι το ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο του Λουτρακίου, δικαιούται να αποκτήσει ένα χώρο εκδηλώσεων που θα αναδεικνύει τις δημιουργικές προσπάθειες των μαθητών και μαθητριών του.
Ευχή όλης της μικρής εκπαιδευτικής μας κοινότητας είναι, μέχρι την επόμενη μεγάλη εκδήλωση του Σχολείου μας, να έχει δρομολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου: την απόκτηση ενός χώρου εκδηλώσεων για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου. Η πεποίθηση μας όμως είναι ότι, η ελιά που συμβολικά φύτεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας δίπλα στην είσοδο, σε ανάμνηση του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ο πολιτισμός της Ελιάς», σύντομα θα καρπίσει, δίνοντας καρπούς ελπίδας και αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Επιμέλεια - Φωτογραφίες: Κώστας Μυλωνόπουλος Φωτογραφίες: Νικόλαος Γεωργίου
Ένας ...«Ελαιώνας» από δημιουργίες στους διαδρόμους του Σχολείου
Το Πολιτιστικό πρόγραμμα «Ο Πολιτισμός της Ελιάς» έφτασε στην ολοκλήρωση του. Λίγο πριν την τελική εκδήλωση του προγράμματος την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, συγκεντρώθηκε η κοπιαστική εργασία σχεδόν τριών μηνών, από τους περισσότερους από διακόσιους εξήντα μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Σχολείου μας, σε συνεργασία και με την καθοδήγηση, πλέον των είκοσι εκπαιδευτικών των τμημάτων και ειδικοτήτων που ενεπλάκησαν στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των δραστηριοτήτων ήταν ένας μεγάλος ...«Ελαιώνας» από δημιουργίες που κατέκλεισαν τους διαδρόμους και το χώρο εκδηλώσεων στη είσοδο του Σχολείου.
Ακολουθήστε μας στη σύντομη ξενάγηση στον Πολιτιστικό «Ελαιώνα» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου.
Στο κέντρο του χώρου εκδηλώσεων δε μπορούσε να πρωταγωνιστεί κάποιος άλλος παρά η Ελιά, τόσο με σκηνική, όσο και με φυσική παρουσία.
Η σκάλα έχει διακοσμηθεί με τις δημιουργίες των μαθητών με θέμα την ελιά, αποτυπωμένες σε καμβά ζωγραφικής με τέμπερες, αλλά και αληθινά κλαδιά ελιάς βαμμένα με χρυσό χρώμα και τοποθετημένα σε χρωματιστό καμβά.
Στον προθάλαμο και την τζαμαρία του κυλικείου, αλλά και απέναντι από την ελιά στο κέντρο της εισόδου, έχουν τοποθετηθεί μεγάλες ελιές φιλοτεχνημένες σε χαρτί μέτρου από τα παιδιά στο Εργαστήριο Εικαστικών, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως υφάσματα, νήματα πλεξίματος, λινάτσες και πολύχρωμα χαρτιά, αλλά και πιο μικρές κατασκευές με χρήση κολάζ, μακαρονιών, ζωγραφιές και φωτογραφίες, καθώς και αφίσες από τις δημιουργίες με θέμα την ελιά με το πρόγραμμα της ζωγραφικής στο Εργαστήριο Υπολογιστών. Τα έργα που χρησιμοποιούνται στους χώρους γύρω από την είσοδο, είναι κυρίως έργα των παιδιών της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης.
Στο δεξιό διάδρομο από την είσοδο βρίσκουμε, σε συνέχεια των εκθεμάτων από τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων που διακοσμούν τη σκάλα, τις δημιουργίες των μικρών μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης, με εικαστικές αλλά και διαθεματικές δράσεις (όπως για παράδειγμα με το μάθημα της γλώσσας - λεξιλόγιο της Ελιάς, παροιμίες, αινίγματα και ποιήματα), ενώ έτοιμο είναι και το μικρό σπιτάκι που θα χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό στο θεατρικό δρώμενο που ετοιμάζει η Α΄ τάξη για την εκδήλωση. Πολλές ζωγραφιές, αλλά και ένας ελαιώνας κατασκευασμένος με πλαστελίνη συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες δημιουργίες της Α΄τάξης, ενώ το παρόν στον ίδιο διάδρομο δίνει και το Τμήμα Ένταξης.
Στον απέναντι διάδρομο -αριστερά της εισόδου- φιλοξενούνται οι δημιουργίες της Β΄ και Γ΄ τάξης. Οι μικροί μας και οι μικρές μας δημιουργοί, δε φοβήθηκαν την πρόκληση και φιλοτέχνησαν κι αυτοί με τέμπερες, αλλά και με ψηφιδωτά, σε καμβά και βότσαλα μοτίβα με θέμα την ελιά. Δεν απουσιάζουν κι από εδώ οι μεγάλες ομαδικές εργασίες με θέμα την ελιά σε χαρτί μέτρου, αλλά και τα «ελαιοτυπώματα», ζωγραφικές αναπαραστάσεις της ελιάς με νερομπογιές και χρήση της αρχής του άξονα συμμετρίας, που αναπαράγει στο υπόλοιπο μισό της σελίδας το κατοπτρικό αντίγραφο του αρχικού σχεδίου.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, στο διάδρομο έξω από τα τμήματα της Δ΄ τάξης, συναντάμε τα υπόλοιπα έργα των παιδιών σε καμβά (αφού τα άλλα βρίσκονται στην πλαϊνή πλευρά της σκάλας στο ισόγειο). Βρίσκουμε επίσης τις δημιουργίες τους με θέμα την ελιά σε πολλές ζωγραφιές, αλλά και σχεδιασμένες σε γυάλινα βάζα.
Στον τελευταίο διάδρομο έξω από τα τμήματα της Στ΄ τάξης, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες συνυπάρχουν με πολλές διαφάνειες από τις διαθεματικές ερευνητικές εργασίες των μαθητών και μαθητριών της τάξης σε σχέση με τον πολιτισμό της ελιάς. Οι αναζητήσεις τους κινήθηκαν στην αναπαράσταση της ελιάς στην τέχνη και τη λογοτεχνία, στη σημασία και τους συμβολισμούς της ελιάς στη θρησκεία, ενώ το παρόν έδωσε και το μάθημα της Γεωγραφίας, αφού η Μεσόγειος, η θάλασσα που βρέχει τρεις Ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ενώνει όλους αυτούς τους πολλούς και διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς με την καλλιέργεια και τον Πολιτισμό της Ελιάς.
Κάπου εδώ, λίγες ώρες πριν την τελική εκδήλωση του πολιτιστικού μας προγράμματος, ολοκληρώνεται αυτή η σύντομη ψηφιακή ξενάγηση στον πλούσιο -όπως διαπιστώσατε- και με πολλές διαφορετικές «ποικιλίες» Πολιτιστικό «Ελαιώνα» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου. Ακόμα περισσότερες εκπλήξεις όμως, από τη δημιουργική, ερευνητική και καλλιτεχνική διάθεση των μαθητών και μαθητριών όλων των τάξεων του Σχολείου μας, θα ζήσουμε όλοι παρακολουθώντας την εκδήλωση του προγράμματος την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012. Σας περιμένουμε!!!
Επιμέλεια - Φωτογραφίες: Κώστας Μυλωνόπουλος
|
Σχεδίαση - Κατασκευή: Κ.Μυλωνόπουλος (ΠΕ-19)
© 2012-2013