Τα Νέα μας - Μάιος 2013

 

 

 

 

kapnisma

 

κουκκίδα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

 

31 Μαΐου 2013 - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

 

Τα κάπνισμα από μόνο του είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και με τα σημερινά δεδομένα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ενός στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2013 είναι: η απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, της προώθησης τους και των χορηγιών.

Η πλήρης απαγόρευση όλων των διαφημίσεων προϊόντων καπνού και της προώθησής τους μέσω χορηγιών απαιτείται για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη εντός πέντε ετών από την στιγμή που θα επικυρώσουν την Σύμβαση – Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (W.H.O. FCTC). Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης, οδηγεί σε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αρχίζουν ή συνεχίζουν το κάπνισμα καθώς και ότι η απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και των χορηγιών είναι από οικονομική άποψη ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της ζήτησης καπνού και κατ’ επέκταση για τον έλεγχο της αγοράς προϊόντων καπνού.

1. Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση

Παρά την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα της πλήρους απαγόρευσης, κατά το 2010, μόνο το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατευόταν πλήρως από τις διαφημίσεις της βιομηχανίας καπνού, και τις τακτικές προώθησης των προϊόντων της (έκθεση του ΠΟΥ για την παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος, 2011).

Για να συμβάλει στην μείωση της χρήσης καπνού, η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού πρέπει να αντιμετωπίσει:

την απατηλή και παραπλανητική φύση των εκστρατειών προώθησης των

προϊόντων καπνού

την αναπόφευκτη έκθεση της νεολαίας στις τακτικές προώθησης

την αποτυχία της καπνοβιομηχανίας για μια αποτελεσματική αυτορρύθμιση

την αναποτελεσματικότητα των μερικών / αποσπασματικών απαγορεύσεων.

Εν τω μεταξύ, καθώς όλο και περισσότερες χώρες τείνουν να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC), οι προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να υπονομεύσει τη Συνθήκη, γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές, με κύριο στόχο να αποδυναμώσουν το έργο των φορέων της δημόσιας υγείας για την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και της προώθησης τους εν γένει .

Για παράδειγμα, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες απαγόρευσαν τις διαφημίσεις των προϊόντων καπνού μέσω οθονών σε σημεία πώλησης – γνωστά ως «powerwalls» καπνού – ή όπου απαγόρευσαν την διαφήμιση μέσω προωθητικών μεθόδων, που περιελάμβαναν τυποποιημένες με ορισμένο τρόπο συσκευασίες προϊόντων καπνού, η καπνοβιομηχανία προσέφυγε στα εθνικά δικαστήρια και στους διεθνείς μηχανισμούς εμπορίου κατά των συγκεκριμένων κυβερνήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η καπνοβιομηχανία χρησιμοποιεί τη χορηγία εκδηλώσεων και ιδιαίτερα την τακτική της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για να ξεγελάσει την κοινή γνώμη και να την κάνει να πιστέψει στην αξιοπιστία της και τις καλές της προθέσεις, ενώ ταυτόχρονα ελίσσεται για να παραβιάσει την πολιτική και νομοθετική διαδικασία.

2. Βασικές Διαπιστώσεις

Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότεροι από 600.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα. Αν δεν λάβουμε μέτρα, η επιδημία θα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο έως το 2030. Περισσότερο από το 80% αυτών των θανάτων, που μπορούν να προληφθούν, θα είναι μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Παρά το ότι παρατηρείται κάποια μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε μερικές αναπτυγμένες χώρες, εν τούτοις η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται .

3. Παθητικό κάπνισμα

Δεν υπάρχει ένα ακριβές όριο ασφαλείας για την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Κάθε δημόσιος χώρος που είναι απαλλαγμένος από το κάπνισμα, εκτός από την προστασία της υγείας, αποτελεί και μέσο ενθάρρυνσης των καπνιστών για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Κατά το 2004, υπολογίζεται ότι το 31% του συνόλου των παιδικών θανάτων οφειλόταν στο παθητικό κάπνισμα .

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκ των οποίων τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Στους ενήλικες, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις που περιλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο των πνευμόνων.

Στα βρέφη, προκαλεί το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου.

Στις εγκύους, προκαλεί την γέννηση ελλιποβαρών βρεφών.

4. Οι φόροι αποθαρρύνουν την κατανάλωση καπνού

Η φορολογία του καπνού αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης καπνού, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων, των νέων και των φτωχών. Μια αύξηση του φορολογίας καπνού κατά 10% μειώνει την κατανάλωσή του κατά 4% στις αναπτυγμένες χώρες και κατά τουλάχιστον 8% στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

 

 

 

 

 

κουκκίδα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

 

     Σήμερα ολοκληρώθηκε και η τελευταία επίδοση των ατομικών, ενημερωτικών αναφορών προς τους γονείς των μαθητών/τριών του Σχολείου μας του Προγράμματος του ΥΠΑΙΘΠΑ με τίτλο Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων). Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Σχολικής μας μονάδας κ.κ. Ιωάννη Χρυσανθόπουλο και Βασίλειο Ντούκα που εκτέλεσαν τις σωματομετρικές ασκήσεις και κυρίως στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής κ.κ.Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλο και Σπυριδούλα Μπαλατσούκα που κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο διάστημα να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά την εισαγωγή, επεξεργασία και εκτύπωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, καθιστώντας το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου ένα από τα πρώτα σχολεία πανελλαδικά που ολοκλήρωσαν, επιτυχώς, την ερευνητική διαδικασία τόσο γρήγορα και εποικοδομητικά.

 

 

 

 

κουκκίδα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

   Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη σήμερα, στην Αθλούπολη Κορίνθου, το ποδοσφαιρικό τουρνουά Σχολικών, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Κορινθίας που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Κορινθίας σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Κορινθίας κ.Φώτιο Τσοχαντάρη.

     Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Κορινθίας κ.Παναγιώτης Παπαγεωργάκης, οι Υπεύθυνοι του Γραφείου Φ.Α. Ν.Κορινθίας κ.κ.Σοφία Γκέλμπουρα και Ανδρέας Λαγός, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Κορινθίας κ.Φώτιος Τσοχαντάρης, Διευθυντές Σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς των αθλητών, προπονητές ποδοσφαίρου και πολλοί φίλοι του αθλήματος. Λόγω του αυξημένου αριθμού των ομάδων δημιουργήθηκαν -κατόπιν κληρώσεως- τρεις όμιλοι των πέντε ομάδων όπου ανακηρύχτηκαν αντίστοιχες, νικήτριες ομάδες.
    Το
1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου κατέλαβε την Πρώτη Θέση στον όμιλό του, πετυχαίνοντας όχι μόνον τέσσερις, ευρείας φάσματος νίκες χωρίς -μάλιστα- να δεχτεί κανένα τέρμα αλλά, προσφέροντας υψηλό θέαμα, ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους αποσπώντας, επάξια, τα εγκωμιαστικά τους σχόλια!
    Για περισσότερες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανατρέξτε στην Κατηγορία
Δραστηριότητες/Υγεία-Αθλητισμός.

 

Πέμπτη 30/05/2013 - ώρα 09:01 - Αθλούπολη Κορίνθου

 

 

 
 

 

 

κουκκίδα

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

 

     Η ομάδα Υλοποίησης του προγράμματος του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων), απέστειλε στα σχολεία που εφάρμοσαν το πρόγραμμα την παρουσίαση που ακολουθεί, η οποία περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για το σκοπό και το περιεχόμενου του προγράμματος ΕΥΖΗΝ,  για τις μετρήσεις που έγιναν στο σχολείο και  για την επεξήγηση και κατανόηση των επιμέρους κομματιών (σωματικής διάπλασης, φυσικής κατάστασης, διατροφής και φυσικής δραστηριότητας) της ατομικής αναφοράς μαθητή (η παρουσίαση θα βρίσκεται αναρτημένη και στην κατηγορία Δραστηριότητες/Υγεία-Αθλητισμός).

     Στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η επίδοση των ατομικών αναφορών μαθητή σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ.

      Η παρουσίαση εμφανίζεται στην ιστοσελίδα μας σαν ένα έγγραφο Google. Αν πατήσετε στην εικόνα θα μεταβείτε σε ένα νέο παράθυρο όπου θα εμφανιστεί η παρουσίαση. Επειδή οι διαφάνειες μεταφορτώνονται αυτόματα, θα πρέπει να αναμείνετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να μπορείτε να πλοηγηθείτε απευθείας σε αυτές με τα βέλη που υπάρχουν κάτω αριστερά.

       Επιπλέον πατώντας στο σύμβολο με το γρανάζι μπορείτε να επιλέξετε την εκτύπωση ή την αποθήκευση της παρουσίασης στον υπολογιστή σας, επιλέγοντας εσείς οι ίδιοι τη μορφή του αρχείου (π.χ. ως αρχείο παρουσίασης pptx, ή ως αρχείο pdf για ανάγνωση με το Acrobat Reader ).

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

 

     Μία ευχάριστη νότα έδωσαν σήμερα το πρωί στη Σχολική μας μονάδα οι μικροί/ές μαθητές/τριες του 2ου Νηπιαγωγείου Λουτρακίου μαζί με τις Υπεύθυνες εκπαιδευτικούς – συνοδούς τους κ.κ.Κορογιαννάκη Αγγελική και Μυγδάλη Δήμητρα. Τα παιδιά επισκέφθηκαν όλες τις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία, χώρους άθλησης, προαύλιο) και γνώρισαν από κοντά τους χώρους που θα φιλοξενηθούν για τα επόμενα έξι χρόνια της ζωής τους. Επιπρόσθετα τα παιδιά άφησαν το «αποτύπωμά» τους με αυτοσχέδιους, ζωγραφικούς σχεδιασμούς στον πίνακα του ΣΤ3.

 

 

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

 

Εκδήλωση- Βράβευση μαθητών


Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κορινθίας

της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

 διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

και ώρα 10 π.μ.

στο 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου

με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Στατήρη

Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου.
Στην εκδήλωση θα βραβευτούν

οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων

που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό της ΕΜΕ

«Παιχνίδι και Μαθηματικά».
 

 

 

 

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου θα βραβευθούν οι ακόλουθοι μαθητές

και οι ακόλουθες μαθήτριες:

Στ΄τάξη

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΦΙΡΕΖ ΝΤΑΒΙΝΤ
Ε΄τάξη

ΜΠΙΤΖΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΘΩΔΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
ΜΠΟΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΕΤΡΙΤΣΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ
 

 

 

 

 

κουκκίδα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

   Σήμερα Δευτέρα 27-05-2013 παρελήφθησαν από τη Σχολική μας Μονάδα τα βιβλία για τη νέα σχολική περίοδο 2013-14 υπό την εποπτεία των Υπευθύνων Εκπ/κών κ.κ. Χριστίνας Αποστολίδη και Μαργαρίτας Μπινιάρη, με τη συνδρομή συνεργείου του Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων το οποίο ανέλαβε και τη μεταφορά από το Κέντρο Διανομής.


 

 

 

κουκκίδα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

 

   Στην κατηγορία Εκδρομές μπορείτε ν΄αναζητήσετε  πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις Μυκήνες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τρίτης (Γ΄) τάξης μαζί με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους κ.κ.Δήμητρα Τούντα και Γιούλα Μίχα την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013.

 

 

 

 

κουκκίδα

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

 

    Ο δάσκαλος του Στ ΄2 τμήματος κ.Γεωργίου Νικόλαος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Έκτης τάξης (Ενότητα Ε΄/ Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα / Κεφάλαιο 6ο / Ο Μεσοπόλεμος), επιμελήθηκε την παρουσίαση με θέμα: «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα / Πώς ο Μικρασιατικός Ελληνισμός συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και στην πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας». Την παρουσίαση θα βρείτε στην κατηγορία Δραστηριότητες / Ιστορία - Πολιτισμός.

 

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

 

    Σήμερα το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής του σχολείου μας κ.κ.Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος και Σπυριδούλα Μπαλατσούκα συμμετείχαν σε επιμορφωτική συνάντηση υπό την αιγίδα του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ.Σταύρου Κωτσάκη,  η οποία διεξήχθη στην Κόρινθο στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου.

 

 

 

κουκκίδα

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

 

    Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Θεωρείται μία από τις πρώτες, σύγχρονες γενοκτονίες. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Ελληνική Βουλή με το Ν.2193/1994, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων συμβάλλοντας, στο ελάχιστο, στην αποκατάσταση της Ιστορικής εκκρεμότητας, αλλά και της ηθικής και φυσικής βλάβης που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.

 

 

 

 

κουκκίδα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

 

   Μετά την επιτυχή εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας - συμπεριλαμαβανομένου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου - που περιελάμβαναν την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης και των συνηθειών διατροφής των μαθητών/τριών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την εφαρμογή σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικού Προγράμματος με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων). Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο φάσεις:
 

     Ήδη στο σχολείο μας, μετά την παραλαβή των εγκριτικών σημειωμάτων από τους γονείς των μαθητών/τριών, ολοκληρώθηκε η Α' φάση όπου οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κ.κ.Βασίλειος Ντούκας και Ιωάννης Χρυσανθόπουλος στο πλαίσιο του μαθήματός τους, διενήργησαν μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες οδηγίες του ΥΠΑΙΘΠΑ καταγράφοντας τ' αποτελέσματα σε σχετικά έντυπα.

 

       Την περίοδο αυτή και στο πλαίσιο των εργασιών της Β΄ φάσης διεξάγεται η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών/τριών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων στο οποία εισάγονται τα δεδομένα των μετρήσεων της Α' φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών) από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής της Σχολικής μας Μονάδας κ.κ.Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλο και Σπυριδούλα Μπαλατσούκα σε μία επίπονη αλλά, εξαιρετικά, γόνιμη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνει αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργηθεί μονοσέλιδη Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή με τ' αποτελέσματα των αξιολογήσεων.


     Επισημαίνεται, ότι για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών, η καταγραφή των μετρήσεων στην ηλεκτρονική φόρμα υλοποιείται μόνο με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου τους. Το συντονισμό του Προγράμματος έχει αναλάβει ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ.
Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος, ενώ την επιστημονική ευθύνη της αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών σε πανελλήνια κλίμακα έχει ο Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ.Λάμπρος Συντώσης.
 

 

 

 

κουκκίδα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

 

   Η αυριανή ημέρα, 18η Μαΐου 2013, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δευτέρας (Β΄) τάξης -στο πλαίσιο του προγράμματος της Μουσειακής Αγωγής που εκπονούν τη φετινή σχολική χρονιά- μαζί με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους κ.κ.Καλλιόπη Λάμπρου και Μαρίνα Θυμή, ετοίμασαν και παρουσίασαν σε όλα τα παιδιά του Σχολείου μας ένα μουσικό δρώμενο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

     Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην κατηγορία Εκδηλώσεις.

 

 

 

κουκκίδα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

 

    Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υλοποίησε κατά τη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς ένα εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας- σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Ως γνωστόν, το σχολείο μας είχε επιλεγεί, μεταξύ αυτών, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
     Υπενθυμίζουμε ότι η τριήμερη, ερευνητική διαδικασία στη Σχολική μας Μονάδα είχε ξεκινήσει στις 14 Μαΐου 2012 και είχε ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2012 από Πενταμελή, Ειδική, Ιατρική – Ερευνητική Ομάδα του
Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού υπό την εποπτεία του παιδιάτρου κ.Ιωάννη Παναγιωτόπουλου.

      Τα παιδιά είχαν υποβληθεί, πρόθυμα, σε ειδικές μετρήσεις-εξετάσεις με ειδικά μηχανήματα και σε συνδυασμό με συγκεκριμένες αθλοπαιδιές.

     Τα σχετικά αποτελέσματα των μετρήσεων καταγράφηκαν από τα μέλη της ομάδας των ερευνητών, ταξινομήθηκαν, αξιολογήθηκαν, ερμηνεύθηκαν κι εκτυπώθηκαν σε ειδικά, ατομικά, ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία παρελήφθησαν προσφάτως, σε κλειστούς φακέλους, από τη σχολική μας μονάδα -σε κωδικοποιημένη μορφή- και ήδη, μετά την αναγκαία αποδελτίωσή τους από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς κ.κ.Μαργαρίτα Μπινιάρη και Ειρήνη Σακουλέβα, ξεκίνησε η διανομή τους στους μαθητές και τις μαθήτριές μας προς ενημέρωση των γονέων τους.
 

 

 

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου

 

 

κουκκίδα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 7, §1 των Π.Δ. 200/98 & 201/98 (ΦΕΚ 161Α/13-7-1998) όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 7, §3 του Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78Α/14-3-2000), οι εγγραφές των μαθητών για κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται από 1 έως 21 Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους.

Ειδικότερα για το Δημοτικό Σχολείο με τις διατάξεις της §3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.3687/2008 (ΦΕΚ 159Α/1-8-2008),

τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

α.
Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, το οποίο εκδίδεται το τελευταίο πριν την εγγραφή τρίμηνο και στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης.

β.
Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ.
Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.

δ.
Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

ε.
Πιστοποιητικό καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης.

στ.
Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.7 /229 / 53868 /Γ1/10-5-2011 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.,  «…Όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση Βεβαίωσης παρακολούθησης νηπιαγωγείου, οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε., στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση, εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή. Αν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν κάνει δεκτή την αίτηση των γονέων, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις της περιπτ. 26, της §4, του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α)».

Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/261 /44789 /Γ1/23-4-2012 εγκύκλιο, τα δικαιολογητικά που αφορούν πιστοποιητικά υγείας (οδοντολογική, καρδιολογική και οφθαλμολογική εξέταση για την Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου) μπορούν να κατατεθούν στις σχολικές μονάδες έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2013.

Επιπροσθέτως, με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/238/41143/Γ1/26-3-2013 εγκύκλιο της Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και την υπ. αρ. πρωτ. Υ3γ/ΓΦ13.1/Γ.Π/οικ.28090/21-3-2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ορίζεται η συγκρότηση κλιμακίων ιατρών προς διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης πιστοποιητικών υγείας, προκειμένου για τις εγγραφές των μαθητών.

Τέλος, σύμφωνα με τις §2, §3 & §7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161Α/13-7-1998): «Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους», «Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Την ίδια ημερομηνία αποστέλλονται οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια και χορηγούνται οι τίτλοι προόδου» και «Όταν η 15η loυvίου είναι Σάββατο ή Κυριακή τα μαθήματα λήγουν την προηγούμενη Παρασκευή. Την ημέρα αυτή χορηγούνται και οι τίτλοι σπουδών».


Για το σχολικό έτος 2012-2013 η διδασκαλία των μαθημάτων θα λήξει την

Παρασκευή 14-6-2013, ημέρα κατά την οποία θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου.

 

 

 

 

 

 

κουκκίδα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο. «ΛΟΥΤΡΑΚΙ»

ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΩΔΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2013
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΡΑΖ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

 

 

 

 

 

link

 
κουκκίδα

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

 

     Μία ιστορική φωτογραφία αποτυπώνει το βαρύ, ιστορικό παρελθόν του σχολείου μας

από τη 10ετία του 1930. Την παραθέτουμε αυτούσια, όπως μας την διέθεσε ο πολυβραβευμένος δωρητής, παλαιός μαθητής και φίλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου κ. Ιωάννης Λαζαρίδης.

   Αξίζει να προσέξετε τα γυμνά μαθητικά πόδια,

δείγμα των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών της προπολεμικής περιόδου,

ενώ διακρίνεται η Κεντρική Είσοδος του Σχολείου μας,

η οποία και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

 

    Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε, για τρίτη φορά, η παραλαβή και διανομή φρούτων  σ΄ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, των συσκευασμένων σε ατομικά χαρτοκιβώτια φρούτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία».

    

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

   Στο πλαίσιο του Εσωτερικού Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ - Πονγκ) που θα διεξαχθεί στο σχολείο μας, σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο «Ο Ποσειδών» Λουτρακίου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν δηλώσει συμμετοχή μπορούν να εξασκούνται στο άθλημα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Λουτρακίου τις κάτωθι ημέρες και ώρες:

Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο: 16.00-17.30
και επιπλέον
Τρίτη – Πέμπτη: 19.30 -21.00

   Οι συμμετέχοντες στο εσωτερικό τουρνουά θα παραλάβουν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα ενώ στους νικητές και τις νικήτριες θ’ απονεμηθούν, επιπρόσθετα, τιμητικά κύπελλα.

 

 

 

 

κουκκίδα

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

 

     Από το Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων λάβαμε τις ακόλουθες προσκλήσεις:

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων σας προσκαλούν στην τελετή μνήμης για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής, στους 50 Έλληνες Πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Μαϊο του 1944, την Κυριακή 19/5/2013 και ώρα 11.00 π.μ που θα πραγματοποιηθεί στον ειδικό χώρο του μνημείου που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων.


Ο Πρόεδρος
Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Θεοδώρων

Σωτήριος Λημνιώτης

 

Ο Δήμαρχος

Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων
 Κωνσταντίνος Λογοθέτης
 

 

 

 

 

κουκκίδα

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

 

   Από το Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων λάβαμε μία πρόσκληση για μία ενδιαφέρουσα παράσταση με τίτλο «Ένας εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ του Θωμά Κινδύνη, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στις 21:00 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου (Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ (προπώληση), 10€ (ομαδικό, μειωμένο) - Διάρκεια: 100’  - υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και  την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου), καθώς και μία ανακοίνωση για το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους του Δήμου, τις οποίες -στο πλαίσιο της σύνδεσης Σχολείου και Τοπικής Κοινωνίας- αναδημοσιεύουμε.

 

 

 

 

κουκκίδα

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

 

Κυριακή 12 Μαΐου 2013 - Ημέρα της Μητέρας

   Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα της μητέρας κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ άλλες  σε διαφορετικές ημέρες, με την 8η του Μάρτη και την 21η Μαρτίου ως τις άλλες δημοφιλείς ημερομηνίες. Αν κι η γιορτή λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνική προέλευση, στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, όταν η αμερικανίδα Άννα Τζάρβις συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.
   Η Άννα Τζάρβις, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας κι όπως ήταν λογικό η προσπάθειά της είχε απήχηση κι η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών και σταδιακά όλου του κόσμου.
   Οι αγώνες της ευοδώθηκαν το 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
    Από τότε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα
της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

   Όμως, η ίδια η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανύγηρη» στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα.

Χρόνια Πολλά σ΄ όλες τις Μητέρες.

 

(Στη φωτογραφία απεικονίζονται

οι σελιδοδείκτες που φιλοτέχνησαν

οι μαθητές και οι μαθήτριες

της Πρώτης (Α΄) τάξης,

για να τους δωρίσουν στις μητέρες τους.)

 

     Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ΄ όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο». (Πηγή: www.iefimerida.gr)

    Ωστόσο, ο πόλεμος που κήρυξε η Άννα Τζάρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα. Προφανώς -και παρά την όποια εμπορευματοποίηση υπάρχει στις διάφορες εορταστικές επετείους- η ανάγκη να τιμήσουμε τον άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή, εκφράζει μία ιδέα που ενώνει και συγκινεί τους ανθρώπους σ΄ όλοκληρο τον πλανήτη.

 

 

 

 

κουκκίδα

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

     Στην αέναη χορογραφία που συντελείται καθημερινά στο ουράνιο στερέωμα, από την αρχαιότητα την προσοχή της ανθρωπότητας αιχμαλώτιζε η εντυπωσιακή ευθυγράμμιση των τριών σημαντικότερων σωμάτων στον έναστρο ουρανό: του φωτοδότη Ήλιου, της Σελήνης και της ίδιας της Γης.
     Τα ξημερώματα της σημερινής ημέρας, περίπου στις δύο παρά τέταρτο ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε στον αντίποδα της γαλάζιας σφαίρας στην οποία επιβαίνουμε, δηλαδή στα όρια του Ειρηνικού Ωκεανού και της Γαλλικής Πολυνησίας, η πρώτη  δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου για το 2013.   

 

 

Από ιστοσελίδα καιρού στο Περθ της Αυστραλίας.

Από ιστοσελίδα www.space.com.

 

   Η Σελήνη κάλυψε για περισσότερα από 6 λεπτά, σχεδόν το 95% του ηλιακού δίσκου, δημιουργώντας το επονομαζόμενο και «δαχτυλίδι της φωτιάς» στη φωτόσφαιρα του άστρου του πλανητικού μας συστήματος.

   Για το 2013 θα υπάρξουν 5 εκλείψεις: 2 ηλιακές και 3 σεληνιακές. Σε μία χρονιά υπάρχουν από το ελάχιστο 3 ηλιακές εκλείψεις και καμία σεληνιακή, μέχρι το μέγιστο 7 εκλείψεις (5 ηλιακές και 2 σεληνιακές ή 4 ηλιακές και 3 σεληνιακές).

   Οι επόμενες εκλείψεις είναι σεληνιακές και θα σημειωθούν την 25η Μαΐου 2013 και τη 18η Οκτωβρίου 2013, ενώ η επόμενη ηλιακή έκλειψη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2013.

 

     Από την αρχαιότητα είχε εντοπιστεί η περιοδικότητα αυτών των φαινομένων.

     Οι Χαλδαίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι εκλείψεις επαναλαμβάνονται κοντά στην ίδια θέση με περίοδο 18 ετών 11 ημερών και 8 ωρών περίπου (6585,322 ημέρες).

     Για την περίοδο αυτή διεθνώς χρησιμοποιείται η ονομασία «Σάρος».

     Ο Σάρος όμως αποτελεί και το σύνολο των εκλείψεων που διενεργούνται σ΄ έναν τέτοιο ολοκληρωμένο περιοδικό κύκλο.

    Κάθε Σάρος ξεκινάει με μερική έκλειψη σ΄ έναν πόλο της Γης. Κάθε Σάρος έχει συνολικά από 69 έως 87 εκλείψεις, ενώ συχνότερα έχει 71 έως 73 εκλείψεις.

   Κάθε Σάρος σαρώνει κατακόρυφα τη γήινη επιφάνεια από τον ένα πόλο στον άλλο. Οι μικροί σε διάρκεια Σάροι χρειάζονται 1244 χρόνια, ενώ οι μεγαλύτεροι 1568 χρόνια για τη σάρωση αυτή.

    Κάθε δεδομένη στιγμή είναι ενεργές 40 περίπου ομάδες Σάρου.

 

 

 

 Ο περίφημος

Μηχανισμός των Αντικυθήρων,

που χρονολογείται περίπου στο 100π.Χ.

και είναι ο αρχαιότερος μηχανισμός

με γρανάζια, υλοποιούσε ένα

μηχανισμό υπολογισμού του Σάρου.

 

Πολλαπλές σκιές φύλλου κοκοφοίνικα

κατά τη διάρκεια της σημερινής

δακτυλιοειδούς έκλειψης στην ατόλη Ταράουα,

πρωτεύουσα της νησιωτικής Δημοκρατίας του Κιριμπάτι.

     Η σημερινή δακτυλιοειδής έκλειψη αποτελούσε την τριακοστή πρώτη, από τις εβδομήντα εκλείψεις του Σάρου 138.

    Η πρώτη έκλειψη αυτού του κύκλου έγινε την 6η Ιουνίου του 1472, ενώ η εβδομηκοστή και τελευταία έκλειψη θα πραγματοποιηθεί την 11η Ιουλίου του 2716.

   Η πιο κοντινή μας χρονικά έκλειψη απ΄ αυτόν τον κύκλο του Σάρου, είναι η επόμενη 32η έκλειψη στις 21 Μαΐου του 2031, σε 18 έτη και 11 ημέρες ακριβώς, σύμφωνα με την περιοδικότητα του φαινομένου.

 

 

 

 

κουκκίδα

Μεγάλο Σάββατο 04 Μαΐου 2013  -  Κυριακή του Πάσχα 05 Μαΐου 2013

 

Χριστός Ανέστη - Αληθώς ο Κύριος

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν,
ζωήν χαρισάμενος.

 

 

 

 

 

κουκκίδα

Μεγάλη Παρασκευή 03 Μαΐου 2013

 

Ω Γλυκύ μου έαρ

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ

 

Όλες οι γενιές (των ανθρώπων) προσφέρουν, Χριστέ μου, ύμνο στην ταφή σου.

Αφού σε κατέβασε από το ξύλο ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, σε τάφο σε κηδεύει.

Μυροφόρες ήρθαν, φέρνοντας με χαρά μύρα για σένα, Χριστέ μου.

Αυτοί, που τάισε με μάννα στην έρημο, έβαλαν σε κίνηση τη φτέρνα τους, για να κλοτσήσουν τον ευεργέτη.

Ω γλυκιά μου άνοιξη, γλυκύτατο παιδί μου, πού κρύφτηκε η ομορφιά σου;
Ράντισαν τον τάφο οι μυροφόρες μύρα, έχοντας έρθει από πολύ πρωί.

(Λουτράκι, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή 03 Μαΐου 2013, 21:43)

 

 

 

 

κουκκίδα

Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου 2013

 

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,

ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,

ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται,

ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,

ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασην

Σήμερα κρεμάται επάνω στο ξύλο, Εκείνος που κρέμασε τη Γη πάνω στα ύδατα.
Στεφάνι από αγκάθια φοράει στην κεφαλή, Εκείνος που είναι ο βασιλιάς των Αγγέλων.

Ντύνεται με ψεύτικη πορφύρα, αυτός που περιβάλλει τον ουρανό με σύννεφα.
Δέχτηκε χτύπημα, Εκείνος που στον Ιορδάνη ελευθέρωσε τον Αδάμ
από το δεσμό της αμαρτίας.
 Με καρφιά καρφώθηκε ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Με λόγχη κεντήθηκε ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμε τα πάθη σου Χριστέ.
Δείξε σε μας και την ένδοξή σου Ανάσταση

 

 

 

 

κουκκίδα

Μεγάλη Τετάρτη 01 Μαΐου 2013 - Εργατική Πρωτομαγιά

 

Καλό Μήνα - Χαρούμενη Πρωτομαγιά

    Η πρώτη του Μάη, είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

    Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο -το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ-  ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με σύνθημα: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

     Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886, την εργάσιμη ημέρα του Σαββάτου (400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σ΄ όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο), είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

   Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).    

    Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

      Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, ενώ στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά,  αλλά μία ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης. (πηγή Βικιπαίδεια: http://tinyurl.com/cvrzono )

 

     Η Πρωτομαγιά όμως, εορτάζεται επίσης και σαν η ημέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

 

 

 

 (Αναγνωστικό Ε΄ Δημοτικού)

    Φέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη της Εβδομάδας των Παθών, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

    Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχεδίαση - Κατασκευή: Κ.Μυλωνόπουλος (ΠΕ-19)

© 2012-2013